بررسی تنوع ژنتیکی تعدادی از اکوتیپ های گیاه دارویی چویل با استفاده از نشانگرهای مولکولی ISSR
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: زیست فناوری گیاهان دارویی، دوره: 5، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_JMPBZ-5-2_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 150
نویسندگان
Agronomy and Plant Breeding Dep. Yasouj University, Iran
Agronomy and Plant Breeding Dep. Yasouj University.
Agronomy and Plant Breeding Dep. Yasouj University, Iran
چکیده
گیاه چویل یکی از گیاهان دارویی مهم است و با اینکه تودههای مختلفی از آن در ایران وجود دارد ولی گزارشی از بررسی تنوع ژنتیکی آن موجود نیست. در این مطالعه برای ارزیابی تنوع ژنتیکی ۸ اکوتیپ چویل، از نشانگرهای مولکولی استفاده گردید. پس از تهیه اکوتیپها از رویشگاهها و شرکت پاکان بذر اصفهان، استخراجDNA انجام و سپس واکنش زنجیرهای پلیمراز با استفاده از ۱۲ آغازگر ISSR انجام شده و دادههای مولکولی بدست آمده تجزیه و تحلیل شدند. واکنش زنجیرهای پلیمراز با استفاده از آغازگرهای مورد استفاده باندهایی تولید کرد که میزان چندشکلی آنها بین ۲۳ تا ۱۰۰ درصد متغیر بود. آغازگرهای F۶, F۸, F۹ و F۱۱ بیشترین و آغازگر F۱۰ کمترین درصد چندشکلی را نشان دادند. همچنین بالاترین مقدار PIC برای آغازگرهای F۶ و F۱۱ بدست آمد. متوسط شاخص شانون در این مطالعه ۳۸/۰ بود که کمترین آن مربوط به آغازگر F۱۰ و بالاترین آن متعلق به آغازگر F۱۱ بود. تجزیه خوشهای دادههای مولکولی، ۸ اکوتیپ را به چهار گروه متفاوت تقسیم کرد. بیشترین تشابه ژنتیکی بین اکوتیپهای زردکوه و گایونه و کمترین تشابه ژنتیکی بین اکوتیپهای وزگ و آب نهر مشاهده شد. به نظر میرسد مهاجرت اکوتیپها بین چهار استان همجوار چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، فارس و اصفهان صورت گرفته است. تحقیق حاضر نشان داد که نشانگر ISSR برای بررسی تنوع ژنتیکی چویل مناسب است.کلیدواژه ها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.