تاثیر زمان هوادهی و نسبت بر برخی ویژگیهای شیمیایی چای هوازی کودهای گاوی و ورمی کمپوست

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کشاورزی، دوره: 15، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AGRY-15-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 67
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیلوفر منتظمی

گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

اکرم حلاج نیا

گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

رضا خراسانی

گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

امیر فتوت

گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

استفاده از چای ترکیبات آلی در سال های اخیر به عنوان کود زیستی مایع یا آفت­کش زیستی در راستای کشاورزی پایدار در حال گسترش است. علاو بر اثر نوع ماده آلی، شرایط تهیه چای بر ویژگی های شیمیایی و زیستی آن موثر است. مطالعه حاضر با آرایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و سه تکرار به منظور اثر زمان هوادهی و نسبت کود به آب بر برخی ویژگی های شیمیایی چای کودهای گاوی و ورمی کمپوست انجام شد. تیمارهای مورد بررسی شامل زمان هوادهی (زمان های صفر، ۲۴، ۴۸ و ۷۲ ساعت)، نسبت کود به آب (۱:۱۰، ۱:۲۵ و۱:۵۰) و نوع کود آلی (ورمی کمپوست و گاوی) بود. نتایج نشان داد که هوادهی موجب کاهش اسیدیته و افزایش هدایت الکتریکی در چای کود گاوی و ورمی کمپوست شد. با­وجود مقدار کل بیشتر عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم در ورمی کمپوست، چای کود گاوی حاوی مقادیر بالاتری از آمونیوم، فسفر و پتاسیم محلول نسبت به چای ورمی کمپوست بود. تغییر نسبت و زمان هوادهی اثر قابل توجهی بر مقدار آمونیوم و فسفر محلول در چای ورمی کمپوست نداشت. در چای کود گاوی بیشترین درصد افزایش فسفر و پتاسیم محلول تحت تاثیر افزایش زمان هوادهی تا ۷۲ ساعت نسبت به زمان صفر (بدون هوادهی) در نسبت ۱:۵۰ به دست آمد. کربن آلی در نتیجه هوادهی کاهش یافت و تنها در نسبت ۱:۱۰ این کاهش در زمان های ۴۸ و ۷۲ ساعت معنی دار نبود. تنها فاکتور موثر بر مقدار نیترات، زمان هوادهی بود و مقدار نیترات نسبت به زمان صفر در زمان‎های ۲۴ و ۴۸ ساعت کاهش و در زمان ۷۲ ساعت افزایش یافت.

کلیدواژه ها

استخراج هوازی, چای کود آلی, کود آلی مایع

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.