هیبرید جدید ذرت سینگل کراس کرج ۷۰۵ با عملکرد دانه بالا و کاهش رطوبت دانه سریع بعد از رسیدن فیزیولوژیک

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله یافته های تحقیقاتی در گیاهان زراعی و باغی، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_RAFHC-2-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 84
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسین سبزی

رجب چوکان

موسسه تحقیقات اصلاح و نهال و بذر، کرج

افشار استخر

غلامرضا افشارمنش

علی شیرخانی

عزیز آفرینش

محمد برزگری

محمد حسین سبزی

شراره فارغی

همایون دارخال

مجید زمانی

سعید خاوری خراسانی

مسعود رفیعی

کامران انوری

رضا معینی

ثریا قاسمی

چکیده

ذرت هیبرید سینگل کراس کرج ۷۰۵ حاصل تلاقی K۳۶۴۰/۳ × MO۱۷ می باشد. این هیبرید در آزمایش نهایی سال های ۱۳۸۶ و ۱۳۸۷ در هفت منطقه، با میانگین عملکرد دانه ۱۲۰/۱۱ تن در هکتار برتری خود را نسبت به سینگل کراس ۷۰۴ با میانگین تولید ۸۴۴/۹ تن در هکتار مورد تایید قرار داد. در آزمایش پیشرفته سال ۱۳۹۰ در هفت منطقه بالاترین میانگین عملکرد دانه را با ۴۵۰/۱۰ تن در هکتار در مقایسه با سینگل کراس ۷۰۴ با میانگین ۵۱۳/۸ تن در هکتار تولید نمود. علاوه بر این، درصد رطوبت دانه آن در زمان برداشت نسبت به سینگل کراس ۷۰۴ حدود دو درصد کاهش نشان داد و این در حالیست که در آزمایشات انجام شده در سطح مزارع کشاورزان، هیبرید کرج ۷۰۵ حدود ۳۱/۲ درصد کاهش رطوبت نشان داد. در بررسی سازگاری دو ساله (۱۳۹۱– ۱۳۹۰) نیز در نه منطقه با میانگین تولید دانه ۵۸۵/۱۰ تن در هکتار برتری نسبت به سینگل کراس ۷۰۴ با ۷۵۲/۹ تن در هکتار به میزان ۸۳۳/۰ تن در هکتار (۵/۸ در صد) نشان داد. در شرایط آزمایشات تحقیقی ترویجی در مزارع زارعین (در مناطق اسلام آباد و روانسر کرمانشاه، منطقه مهتابی شهرستان عنبرآباد جیرفت و منطقه شوش در سال ۱۳۹۱) با میانگین ۶۲/۱۲ تن در هکتار نسبت به سینگل کراس ۷۰۴ با میانگین ۱۹/۱۱ تن در هکتار با افزایش ۴۲۹/۱ تن در هکتار (۸/۱۲ درصد) برتری نشان داد. هیبرید کرج ۷۰۵ در میانگین با کاهش حدود ۳-۲ درصد رطوبت در زمان برداشت نسبت به سینگل کراس ۷۰۴، حدود هفت روز زودتر آماده برداشت شد. در سطح مزارع کشاورزان، هیبرید کرج ۷۰۵ با میانگین ۹۴/۲۰ درصد رطوبت دانه در زمان برداشت نسبت به سینگل کراس ۷۰۴ با میانگین ۲۵/۲۳ درصد رطوبت دانه حدود ۳۱/۲ درصد کاهش رطوبت نشان داد. در طی چهار سال بررسی (۱۳۸۹ – ۱۳۸۶)، این هیبرید از نظر واکنش به سیاهک معمولی نیمه مقاوم بود در حالی که سینگل کراس ۷۰۴ از این نظر در گروه نیمه حساس قرار داشت. از نظر واکنش به پوسیدگی فوزاریومی بلال نیز این هیبرید در گروه نیمه مقاوم واکنشی مشابه سینگل کراس ۷۰۴ نشان داد.

کلیدواژه ها

پوسیدگی فوزاریومی, سرعت کاهش رطوبت دانه, سیاهک معمولی, سینگل کراس, ذرت و عملکرد دانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.