مدل سازی رفتار عابرین پیاده در انتخاب زمان عبور از مقطع عرضی معابر شهری

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پژوهشنامه حمل و نقل، دوره: 20، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_TRJ-20-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 115
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهریار افندی زاده

استاد، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران

میلاد ساشاپور

دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران

شاهین حسنی

دانش آموخته کارشناسی ارشد ، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران

حمید میرزاحسین

دانشیار، گروه عمران-برنامه ریزی حمل و نقل، دانشگاه بین المللی امام خمینی، قزوین، ایران

چکیده

بیش از یک پنجم افرادی که در سراسر دنیا جان خود را در اثر تصادفات رانندگی از دست می دهند، عابرین پیاده هستند. مرگ و میر و جراحات عابرین پیاده اغلب قابل اجتناب است و می توان با اقدامات مختلف ایمنی و پیش بینی برخی عوامل اصلی تاثیرگذار در رفتار عابران هنگام مواجه آن ها با موقعیت های خطرساز تصمیمات واکنشی شان را بهبود بخشید. در این مقاله به منظور پیش بینی رفتار عابرین پیاده شهر تهران در هنگام مواجه با تقاطعات چراغدار و تعیین متغیرهای اصلی و تاثیرگذار بر فرآیند تصمیم گیری آن ها حرکت عبوری عابران به کمک دوربین های نظارت تصویری برداشت شد و سپس ویژگی های رفتاری همان عابران با پرسشنامه ای برداشت شد. . به منظور تعیین اهمیت و تاثیرگذاری هر یک از متغیرهای برداشت شده در فرآیند تصمیم گیری عابر، ساخت و پرداخت یک مدل لوجیت دوگانه در دستور کار قرار گرفت. همچنین در ادامه، جهت تعیین تاثیر متقابل متغیرهای آشکار و پنهان برهم و تفصیل نحوه تاثیرگذاری آنها در رفتار عابرپیاده اقدام به مدل سازی معادلات ساختاری گردید. نتایج مقایسه تطبیقی دو مدل نشان داد که تاثیر متغیرهای روانشاختی در مدل معادلات ساختاری خود را نشان می دهد و متغیرهای محیطی و ترافیکی به کمک مدل لوجیت قابل توصیف اند. همچنین مشخص شدکه تاثیر رفتار سایر عابرین بر رفتار عابر مورد نظر در هر دو مدل بسیار با اهمیت و معنادار است.

کلیدواژه ها

عابرپیاده, تقاطع چراغدار, مدل انتخاب گسسته, مدل معادلات ساختاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.