تخمین ضریب ضربه در پل های قوسی بنایی تحت اثر حرکت قطار پرسرعت پردیس

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پژوهشنامه حمل و نقل، دوره: 20، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_TRJ-20-4_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 61
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پیمان عظیمی

دانش آموخته کارشناسی ارشد، مهندسی سازه، دانشکده فنی مهندسی، دانشگاه اراک، اراک، ایران

مهدی یزدانی

استادیار، مهندسی سازه، دانشکده فنی مهندسی، دانشگاه اراک، اراک، ایران

چکیده

یکی از مهمترین پارامترهایی که می تواند رفتار دینامیکی پل را تحت اثر عبور قطار بیان نماید ضریب ضربه و یا بار دینامیکی مجاز است. این پارامتر در آیین نامه های طراحی پل ها در برابر عبور قطار به جای تحلیل های طاقت فرسای دینامیکی مورد استفاده قرار می گیرند. با وجود اینکه استفاده از ضریب ضربه در برخی موارد پاسخ های محافظه کارانه ای ارائه می دهد، اما استفاده از این ضرایب و روابط احتمالی مستخرج از آنها به دلیل صرفه جویی در هزینه های محاسباتی، تنها جایگزین مناسب تحلیل های دینامیکی است. پل های قوسی بنایی از لحاظ هندسی و رفتاری سازه های پیچیده ای هستند و تهیه مدل عددی و انجام تحلیل دینامیکی باتوجه به تعدد آنها امکان پذیر نیست؛ بنابراین محاسبه ضریب ضربه ناشی از عبور قطارهای پرسرعت می تواند رفتار اولیه پل های قوسی بنایی را مشخص نماید و بستر استفاده از این زیرساخت های مهم ریلی را فراهم نماید. برای این منظور در مطالعه حاضر ابتدا مدل اجزای محدود دو پل قوسی بنایی که از لحاظ مشخصات هندسی و مکانیکی کاملا متفاوت هستند تهیه شد و در ادامه با انجام ۵۲ تحلیل دینامیکی تاریخچه زمانی ضریب ضربه و بار دینامیکی مجاز محاسبه شده است. نتایج نشان می دهد که رفتار پل های قوسی بنایی در شرایط مختلف در برابر قطار پرسرعت پردیس مناسب است و همه ضرایب ضربه محاسبه شده در محدوده مناسبی قرار دارند.

کلیدواژه ها

پل های قوسی بنایی, تحلیل دینامیکی, قطار پرسرعت پردیس, ضریب ضربه, ضریب بار دینامیکی مجاز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.