بررسی اثر کمپوست ضایعات چوب و اسید هیومیک بر ویژگی های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گل آهار (Zinnia elegans)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 12، شماره: 56
  • کد COI اختصاصی: JR_JISPP-12-56_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 90
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده صغری اکبرزاده

Department of Horticultural Sciences Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University

مهناز کریمی

Department of Horticultural Sciences Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University

ویدا چالوی

Department of Horticultural Sciences Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University

چکیده

گل آهار گیاهی یک­ساله و پرکاربرد در فضای سبز است. با توجه به اهمیت بستر کشت در پرورش گیاهان زینتی این پژوهش به منظور بررسی اثر کمپوست ضایعات چوب و اسید هیومیک بر ویژگی­های موفولوژیکی و فیزیولوژیکی آهار انجام شد. کمپوست ضایعات چوب (به نسبت­های صفر، ۲۵، ۵۰، ۷۵ و ۱۰۰ درصد جایگزین پیت­ماس در بستر شاهد) به­همراه اسید هیومیک (غلظت­های صفر، ۲۵۰ و ۵۰۰ میلی­گرم بر لیتر) استفاده گردید. پیت­ماس، پرلیت و خاک باغچه با نسبت حجمی مساوی به­عنوان بستر شاهد استفاده شد. صفات مورد بررسی شامل عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم برگ، ارتفاع گیاه، تعداد و سطح برگ، وزن تر و خشک گیاه، وزن تر و خشک ریشه، قطر گل و کلروفیل بود. طبق نتایج بدست آمده بیشترین میزان سطح برگ گیاه در کمپوست ۵۰ درصد به­همراه ۵۰۰ میلی­گرم در لیتر اسید هیومیک و بیشترین تعداد برگ در تیمار ۷۵ درصد کمپوست و اسید هیومیک ۵۰۰ میلی­گرم بر لیتر به دست آمد. بیشترین قطر گل (۲/۷۶ میلی­متر) در کمپوست ۱۰۰ درصد ثبت شد. میزان کلروفیل a و b در کمپوست ۱۰۰ درصد و اسید هیومیک ۵۰۰ میلی­گرم بر لیتر بالاترین سطح را داشته است. بیشترین میزان نیتروژن (۷۵/۰ درصد) در کمپوست ۱۰۰ درصد کمپوست ثبت شد. کاربرد اسید هیومیک ۲۵۰ میلی­گرم بر لیتر باعث افزایش معنی­دار پتاسیم گردید. به­طور­کلی نتایج نشان داد که کاربرد کمپوست در مقادیر ۵۰ تا ۱۰۰ درصد به­همراه اسید هیومیک ۲۵۰ و ۵۰۰ میلی­گرم بر لیتر بر قطر گل، ارتفاع گیاه، تعداد برگ، کلروفیل و افزایش عناصر نیتروژن و پتاسیم برگ آهار موثر بوده است.

کلیدواژه ها

Chlorophyll, Flower diameter, Organic matter, Potassium, Leaf area, پتاسیم, سطح برگ, قطر گل, کلروفیل, مواد آلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.