ارزیابی ردپای آب خاکستری برنج تحت مدیریت های مختلف آبیاری و زهکشی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین همایش ملی راهبرد های مدیریت منابع آب و چالش های زیست محیطی
  • کد COI اختصاصی: WREC03_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 122
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهسا نادری رجه

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه مهندسی آب دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

عبداله درزی نفت چالی

عضو هیات علمی گروه مهندسی آب دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

فاطمه کاراندیش

عضو هیات علمی گروه مهندسی آب دانشگاه زابل

هادی رزاقیان

عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور

ایریکا سیمیونک

استاد دانشگاه کالیفرنیا- ریورساید

چکیده

با توجه به مصرف قابل توجه آب و مواد غذایی در سیستم های تولید برنج ، ارزیابی ردپای آب خاکستری (GWF) در فرایند تولید این محصول اهمیت زیادی در برنامه های حفظ محیط زیست دارد. در این مطالعه ، با استفاده از روشهای مختلف ، اثرات مدیریت های آبیاری و زهکشی بر GWF برنج بررسی شد. برای این منظور، با استفاده از دادههای مزرعه ای دو مدیریت زهکشی میان فصل (MSD) و آبیاری و زهکشی متناوب (AWD)، مقدار GWF برنج به کمک روش درختی سطح یک ، تخمین میدانی و مدل HYDRUS-۲D برآورد شد. در طول فصول مختلف کشت ، میزان مصرف و تلفات کود نیتروژن، جذب آن توسط گیاه و عملکرد محصول تعیین شد. از دادههای سالهای ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱ به ترتیب برای واسنجی و صحت سنجی مدل در مدیریت MSD و سالهای ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴ به ترتیب برای واسنجی و صحت سنجی مدل در مدیریت AWD استفاده شد. میزان GWF در روش درختی سطح یک در محدوده ۱۳۶۸-۷۰۱ مترمکعب بر تن ، در روش تخمین میدانی بین ۲۹۹۵-۱۷ متر مکعب بر تن و نتایج شبیه سازی شده با استفاده از مدل HYDRUS-۲D در محدوده ۲۷۷۰-۱۹ متر مکعب بر تن قرار داشت . در مقایسه با مقادیر اندازهگیری شده، خطای نسبی روش شبیه سازی حدود ۱۲-۵ درصد و خطای نسبی روش درختی سطح یک بین ۳۹۶۱-۴ درصد متغیر بود. براساس نتایج ، با استفاده از مدل HYDRUS-۲D می توان با دقت قابل قبولی میزان GWF کشت برنج را تحت مدیریت های مختلف برآورد نمود.

کلیدواژه ها

زهکشی زیرزمینی ، کود نیتروژن، مدل HYDRUS-۲D، مدیریت آبیاری .

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.