تحلیل و ارزیابی کاربری اراضی روستا - شهر گلوگاه بابل با استفاده از GIS

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: پژوهش های جغرافیای انسانی، دوره: 42، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JHGR-42-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 107
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عیسی ابراهیم زاده

دانشیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری- دانشگاه سیستان و بلوچستان

کاظم حبیب ا... زاده

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری

چکیده

ارزیابی کاربری اراضی شهری به عنوان هسته اصلی برنامه ریزی شهری، نقشی مهم در ساماندهی فضایی- مکانی شهرها ایفا می کند. روستا- شهر گلوگاه در سال ۱۳۸۱ تبدیل به نقطه شهری شده و با جمعیتی معادل ۵۱۱۴ نفر در جنوب شهرستان بابل قراردارد،که به لحاظ ساماندهی مکانی- فضایی کاربری اراضی شهر، نابسامان می باشد. علل این نابسامانی را بایستی عمدتا در توپوگرافی شهر، ضعف مدیریت، عدم اجرای قوانین و مقررات شهرسازی جستجو کرد. نتایج بررسی های کمی سطوح و سرانه های شهری موجود و افق ده ساله آتی شهر(۱۳۹۵)، نشان می دهد که مساحت کاربری های دایر روستا- شهر گلوگاه با توجه به سرانه ها و استانداردها حدود ۱۲۳۸۷۳مترمربع کمبود فضا دارد. در تحلیل کیفی کاربری اراضی شهر با استفاده از نرم افزازArc GIS و با توجه به شاخص های ارزیابی(مطلوبیت، ظرفیت، سازگاری)، نتایج حاصل بیانگر آن است که مکان گزینی اکثر کاربری های این شهر در ماتریس مطلوبیت، شرایط آن نسبتا نامطلوب بوده، گرچه از لحاظ سازگاری، درحد نسبتاسازگار بوده، در عین حال از حیث ماتریس ظرفیت، غیر از کاربری تجاری و اداری، سایر کاربری ها نتوانسته اند جمعیت سطح شهر و حوزه نفوذ آن را تحت پوشش مناسب قرار دهند. یافته های حاصل از این تحقیق بیانگر آن است که بایستی به توسعه درون بافتی شهر اندیشید و با در نظر داشتن شاخص های مکان گزینی کاربری ها به تفکیک قطعات و باز توزیع فضایی - مکانی اراضی شهر پرداخت.

کلیدواژه ها

ارزیابی کیفی, ارزیابی کمی, روستا- شهر گلوگاه, کاربری اراضی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.