اثر نانو کامپوزیت گلایسین بتائین پوشش دار شده با کیتوسان بر ریز غده زایی درون شیشه ای سیب زمینی رقم آگریا تحت شرایط تنش شوری ملایم

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله علوم باغبانی، دوره: 37، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JHSUM-37-2_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 63
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صدیقه محمودی سوره

گروه علوم باغبانی- دانشکده کشاورزی- دانشگاه تبریز - تبریز- ایران

علیرضا مطلبی آذر

دانشکده کشاورزی- دانشگاه تبریز- گروه علوم باغبانی- تبریز- ایران

جابر پناهنده

گروه علوم باغبانی- دانشکده کشاورزی- دانشگاه تبریز- تبریز- ایران

غلامرضا گوهری

گروه علوم باغبانی- دانشکده کشاورزی- دانشگاه مراغه- مراغه - ایران

امین جهانیان

گروه علوم باغبانی- دانشکده کشاورزی- دانشگاه تبریز- تبریز - ایران

چکیده

در سال های اخیر، کاربرد نانوذرات به طور موفقیت آمیزی در کشت بافت گیاهی استفاده شده است که با به کار بردن این مواد تاثیر شگرفی در حذف آلودگی های میکروبی ریز نمونه ها و همچنین نقش مثبت این مواد در کالوس زایی، اندام زایی، جنین زایی سوماتیکی، تنوع سوماکلونال، انتقال ژنتیکی و تولید متابولیت های ثانویه داشته است. در این پژوهش اثر نانوکامپوزیت گلایسین بتائین پوشش دار شده با کیتوسان در دو غلظت ۱۲۰ و ۲۴۰ میلی گرم در لیتر، گلایسین بتائین به تنهایی در دو غلظت ۲۰ و ۴۰ میلی گرم در لیتر، کیتوسان در غلظت ۲۴۰ میلی گرم در لیتر، ترکیب گلایسین بتائین ۲۰ و کیتوسان ۲۴۰ میلی گرم در لیتر، ترکیب گلایسین بتائین ۴۰ و کیتوسان ۲۴۰ میلی گرم در لیتر و تیمار شاهد در دو وضعیت با تنش شوری ملایم (۵۰ میلی مولار کلرید سدیم) و بدون تنش شوری همراه با ۸۰ گرم ساکارز جهت بررسی صفات مربوط به ریز غده زایی سیب زمینی رقم ’آگریا‘ در شرایط درون کشت شیشه ای بررسی شد. این پژوهش به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با ۱۶ تیمار و ۳ تکرار اجرا شد. ریز غده های تولید شده در تیمار نانوکامپوزیت گلایسین پوشش دار شده با کیتوسان در ماه اول، دوم، سوم و چهارم بیشترین تعداد ریز غده را ایجاد نمودند. در تیمارهای دارای شوری ملایم تعداد ریز غده در ماه اول، دوم، سوم و چهارم، تعداد چشم در غده و ریز غده جوانه زده بیشترین مقدار را نسبت به تیمار بدون شرایط شوری ملایم دارا بودند. همچنین گیاهان تیمار شده با نانوکامپوزیت گلایسین بتائین پوشش دار شده با کیتوسان در صفات اندازه گیری شده ریزغده، اثرات مثبت و تاثیرگذار بیشتری نسبت به تیمارهای کیتوسان و گلایسین بتائین همراه با کیتوسان را نشان دادند. با توجه به یافته های این پژوهش به نظر می رسد استفاده از مواد نانوکامپوزیت در افزایش تعداد ریز غده و کاهش رشد رویشی شاخساره سیب زمینی درون شیشه ای رقم ’آگریا‘ موثر واقع شده است.

کلیدواژه ها

ریز غده زایی, کیتوسان, گلایسین بتائین, نانوکامپوزیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.