بررسی ترکیب های شیمیایی اسانس گل و برگ Achillea pachycephala Rech. F.

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: مجله فیزیولوژی محیطی گیاهی، دوره: 2، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_ECOP-2-5_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 155
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کامکار جایمند

گروه شیمی گیاهی، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع تهران

محمدباقر رضایی

گروه شیمی گیاهی، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع تهران

چکیده

جنس بومادران در ایران ۱۹ گونه گیاه علفی چند ساله و غالبا معطر دارد که هفت گونه آن انحصاری ایران هستند. در این تحقیق گونه بومادران با نام علمی Achillea pachycephala Rech. F. در اوائل شهریور ماه سال ۱۳۸۳ از قله دماوند در ارتفاع ۳۲۰۰ الی ۳۸۰۰ متر جمع آوری گردید. نمونه با روش تقطیر با آب اسانس گیری شد. بازده اسانس در گل ۳/۱ درصد و در برگ ۵/۰ درصد را نشان داد. نمونه ها توسط دستگاه های کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) مورد تجزیه قرار گرفتند. ترکیب های عمده در گل trans–pinocarveol (۲/۲۹ درصد)، limonene (۲/۱۸ درصد)، myrtenyl acetate (۱۷ درصد) و pinocarvone (۱/۱۱ درصد) بودند که جمعا ۵/۷۵ درصد از ۹/۹۹ درصد از کل اسانس را شامل می شود و در برگ camphor (۸/۳۳ درصد)، ۱,۸-cineole (۲۴ درصد) و pinocampheol (۱۶ درصد) بودند که ۸/۷۳ درصد از ۳/۹۹ درصد از کل اسانس بدست آمد. در ضمن درصد ترکیب های شناسایی شده به نسبت گونه های این جنس از اهمیت خاصی برخوردار هستند

کلیدواژه ها

بومادران قوچانی, تقطیر با آب, ترکیب های شیمیایی اسانس, ترانس - پینوکاروئول, کامفور

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.