سامانه پیش بینی و هشدار بارش شدید در حوضه چالدران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: نشریه هواشناسی و علوم جو، دوره: 4، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JMAS-4-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 103
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سکینه خان سالاری

عضو هیئت علمی پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو

ابراهیم فتاحی

پژوهشکده هواشناسی

ابراهیم اسعدی اسکویی

رییس پژوهشکده هواشناسی آب و کشاورزی

مهدی رهنما

رییس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو

چکیده

یکی از مناطق سیل خیز در کشور ایران منطقه چالدران واقع در شمال غرب استان آذربایجان غربی می باشد. بر این اساس هدف این پژوهش طراحی و اجرای سامانه پیش بینی و هشدار بارش شدید در حوضه رودخانه ای منتهی به چالدران با کاربست مدل عددی پیش بینی وضع هوا می باشد. بنابراین در این مطالعه بر اساس رسم منحنی های هم توفان و تعیین حجم بارش و منحنی عمق-سطح-تداوم بارندگی، ۱۰ سامانه بارشی با طول عمر ۲۴، ۴۸، ۷۲ و ۹۶ ساعت در استان آذربایجان غربی انتخاب شد. بارش در منطقه چالدران با استفاده از ۱۲ پیکربندی متفاوت مدل WRF شامل سه طرحواره همرفت کومه ای، دو طرحواره لایه مرزی و دو طرحواره خردفیزیک پیش بینی و از نظر کیفیت بررسی شد تا پیکربندی مناسب بدست آید. نتایج درستی سنجی شبیه سازی در منطقه چالدران طرحواره همرفتی Grell-Freitas را مناسب تر نشان داد. همچنین طرحواره لایه مرزی MRF و طرحواره خردفیزیک Goddard در پیش بینی مقدار و توزیع بارش موفق تر عمل کردند. در نهایت با انتخاب بهترین خروجی مدل WRF، با تکنولوژی مبتنی بر دات نت، طراحی سامانه هشدار بارش شدید با قابلیت دسترسی آسان و با توجه به آستانه های مورد نیاز کاربر بر اساس مقدار بارش، رطوبت و دما صورت گرفت.

کلیدواژه ها

سامانه هشدار بارش شدید, چالدران, GFS, WRF, منحنی عمق-سطح-تداوم بارندگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.