ارزیابی خشک سالی هواشناسی در ایران با استفاده از شاخص «استانداردشده بارش و تبخیر-تعرق(SPEI)»

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله فیزیک زمین و فضا، دوره: 41، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JESPHYS-41-2_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 68
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Sahar Tajbakhsh

دکتری مدیر توسعه کاربردهای هواشناسی، سازمان هواشناسی کشور، تهران، ایران

Nasrin Eisakhani

دانش آموخته کارشناسی ارشد، کارشناسی مرکز ملی خشکسالی سازمان هواشناسی کشور، تهران، ایران

Amin Fazl Kazemi

دانشجوی کارشناسی ارشد، کارشناسی مرکز ملی خشکسالی سازمان هواشناسی کشور، تهران، ایران

چکیده

این تحقیق به بررسی اثر عوامل دما، بارش و تبخیر–تعرق در تعیین خشک سالی می پردازد. مجموع این تاثیرات در شاخص استاندارد شده بارش وتبخیر- تعرق ارزیابی شده اند. از این رو در این مقاله کوشش شده است تا با مطالعه موردی در یک دوره یک ساله (چهار فصل)، خشک سالی کشور به کمک این شاخص (به صورت سه ماهه) بررسی شود. داده های دما و بارش برای تعیین ناهنجاری ها و شاخص خشک سالی استانداردشده بارش وتبخیر-تعرق در دوره مورد نظر از سازمان هواشناسی کشور دریافت شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که عامل تبخیر–تعرق، نقش موثری در تغییر شدت خشک سالی دارد، به گونه ای که با وجود افزایش (کاهش) بارش در مقایسه با میانگین بلندمدت به ویژه در بخش های جنوبی کشور، به علت افزایش (کاهش) تبخیر–تعرق، شدت خشک سالی افزایش (کاهش) یافته است. بنابراین از آنجا که خشک سالی پدیده ای وابسته به چند متغیر است، به نظر می رسد در کنار عامل بارش، می توان عامل تبخیر–تعرق را به ویژه برای بخش های جنوبی کشور و فصل های گرم سال لحاظ کرد.

کلیدواژه ها

پتانسیل تبخیر-تعرق, خشک سالی, سیستم اطلاعات جغرافیایی, شاخص استانداردشده بارش وتبخیر-تعرق

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.