مقایسه روش های درون یابی جهت تهیه نقشه خصوصیات کیفی خاک مطالعه موردی (مزرعه دانشکده کشاورزی)

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 40، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-40-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 49
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریدون سرمدیان

روح اله تقی زاده مهرجردی

چکیده

افزایش سریع جمعیت و نیاز روز افزون به مواد غذایی و بالا رفتن احتیاجات بشر به محیط زیست و منابع طبیعی، بررسی و شناخت بیشتر عوامل تولید، بخصوص منابع آب و خاک را ایجاب می نماید. در این راستا یکی از پایه ای ترین اطلاعات منابع اراضی، نقشه خصوصیات خاک می باشد. لذا در این تحقیق برای تهیه نقشه برخی از خصوصیات کیفی خاک مزرعه دانشکده، واقع در جنوب شهرستان کرج، اقدام به نمونه برداری به صورت شبکه های ۵۰۰ متری گردید. پارامترهای اندازه گیری شده شامل درصد رس، سیلت، آهک، کربن آلی و غلظت عناصر میکرو از قبیل آهن، مس، روی، سرب و منگنز و همچنین ظرفیت تبادل کاتیونی خاک ها می باشند. پس از بررسی نرمال بودن داده ها اقدام به ترسیم واریوگرام تجربی گردید. برای درون یابی پارامترهای اندازه گیری شده از روش های کریجینگ، کوکریجینگ و روش معکوس فاصله با توان های متفاوت استفاده گردید. سپس با استفاده از تکنیک ارزشیابی متقابل و استفاده از شاخص RMSE مناسب ترین روش میان یابی انتخاب شد. نتایج نشان داد که به منظور تخمین برخی از خصوصیات خاک (مس، روی، منگنز، سرب، کربن آلی و آهک) روش کوکریجینگ بر دو روش دیگر ارجحیت داشت زیرا شرایط استفاده از کوکریجینگ در زمانی می باشد که تعداد نمونه کمی در دست است و برای تخمین سایر پارامترهای خاک روش معکوس فاصله با توان های مختلف دارای کمترین خطا می باشد و به عنوان بهترین روش درون یابی انتخاب گردید. در نهایت با در نظر گرفتن بهترین روش میان یابی، نقشه های پهنه بندی خصوصیات خاک در محیط GIS تهیه گردید.

کلیدواژه ها

ارزش یابی متقابل, درون یابی, زمین آمار, کیفیت خاک, معکوس فاصله

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.