بررسی راهکارهای مختلف آبیاری یک درمیان با استفاده از آب شور-غیرشور در عملکرد و بهره وری آب ذرت دانه ای در آبیاری قطره ای

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 46، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-46-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 52
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا کیانی

Associate Professor, Department of Agricultural Engineering, Agricultural and Natural Resources Research Center of Golestan Province

افشین مساوات

Faculty Member of Agricultural and Natural Resources Research Center of Golestan Province, Gorgan

چکیده

در این پژوهش استفاده از آب شور و کم آبیاری در قالب هفت تیمار به صورت بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به مدت دو فصل زراعی با حضور ذرت بررسی شد. تیمارها عبارت بودند از آبیاری کامل همه شیارها با آب غیر شور (T۱)، آبیاری همه شیارها با ۵۰ درصد آبیاری کامل (T۲)، آبیاری یک درمیان شیارها با آب شور غیر شور به صورت متناوب (T۳) و ثابت (T۴)، آبیاری یک درمیان شیارها فقط با آب غیر شور به صورت ثابت (T۵) و متغیر (T۶)، و آبیاری کامل با آب شور (T۷). شوری آب در تیمارهای شور و غیر شور به ترتیب ۸ و  dS/m۵/۱ بود. نتایج این پژوهش نشان داد به جای کمآبیاری با آبیاری یک درمیان شیارها در صورتی که شیارهای آبیاری نشده با آب شور آبیاری شوند، نسبت به کمآبیاری، اثربخش تر خواهند بود. در تیمارهای کمآبیاری در سالهای اول و دوم به ترتیب ۲۹ و ۳۶ درصد و در تیمارهای T۳ و T۴ در حدود ۵۰ درصد از آب غیر شور صرفهجویی شد. متوسط عملکرد در تیمارهای کم آبیاری (T۲، T۵، T۶) نسبت به تیمار T۳ و T۴ به ترتیب ۱۹ و ۲۴ درصد کاهش معنا دار داشت. از نظر کارایی مصرف آب، نتایج نشان داد در صورتی که ارزش آب شور و غیر شور یکسان در نظر گرفته شود، تیمارهای کمآبیاری، بیشترین بهرهوری آب را دارند و از نظر آماری اختلاف معناداری با تیمار آبیاری کامل بدون تنش ندارند. اگر بهرهوری آب بر اساس آب غیر شور در هر تیمار مبنای محاسبه قرار گیرد، تیمارهای T۳ و T۴ از نظر این شاخص هم بالاتر قرار می گیرند و گزینههای برتر خواهند بود.

کلیدواژه ها

Alternate irrigation, Deficit irrigation, Drip Irrigation, Corn, Saline water

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.