ارزیابی عملکرد و اجزای عملکرد ذرت علوفه ای در مدیریت آبیاری جویچه ای یک در میان متناوب

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 46، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-46-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 65
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میترا صمصامی پور

Former Graduate Student, Faculty of Agriculture, University of Zabol

پیمان افراسیاب

Assistant Professor, Faculty of Agriculture, University of Zabol

محمدرضا امداد

Assistant Professor and Staff Member, Soil and Water Research Institute

معصومه دلبری

Assistant Professor, Soil and Water Research Center

فاطمه کاراندیش

Assistant Professor, Faculty of Agriculture, University of Zabol

چکیده

در این پژوهش اثر مدیریتهای مختلف کم آبیاری به صورت یک درمیان متناوب و با درنظرگیری مراحل حساس رشد گیاه ذرت بر عملکرد و اجزای عملکرد ذرت علوفهای بررسی شد. این طرح در قالب بلوکهای کامل تصادفی با شش تیمار و سه تکرار انجام پذیرفت. تیمارها عبارت بودند از آبیاری کامل جویچهها در کل دوره رشد (شاهد)، آبیاری یک درمیان متناوب در کل دوره رشد، آبیاری کامل در مرحله استقرار گیاه و آبیاری یک درمیان متناوب در بقیه مراحل رشد، آبیاری کامل در مرحله گل دهی و آبیاری یک درمیان متناوب در سایر مراحل، آبیاری کامل در مرحله استقرار و گل دهی و آبیاری یک درمیان متناوب در سایر مراحل، آبیاری کامل در مرحله گل دهی و رسیدن محصول و آبیاری یک درمیان متناوب در سایر مراحل. به طور کلی کمآبیاری در سطح معناداری ۱ درصد بر عملکرد و اجزای عملکرد معنادار شد. تیمار آبیاری کامل جویچهها در کل دوره رشد بیشترین عملکرد علوفه تر (۶۷۰۲۲ کیلوگرم در هکتار) و تیمار آبیاری یک درمیان متناوب در کل دوره رشد کمترین عملکرد علوفه تر (۵۰۰۶۴ کیلوگرم در هکتار) را داشت. بهترین تیمار تیمار آبیاری کامل در مرحله گل دهی و آبیاری یک درمیان متناوب در سایر مراحل رشد شناخته شد. در این تیمار کاهش عملکرد علوفه تر و خشک، وزن تر و خشک برگها، و وزن تر و خشک ساقه در مقایسه با تیمار شاهد بین ۸ تا ۱۴ درصد به دست آمد که در مقایسه با کاهش ۳۹ درصدی در میزان آب مصرفی نتیجه ای پذیرفتنی است. بالاترین کارایی مصرف آب در تیمار آبیاری کامل در مرحله گل دهی و آبیاری یک درمیان متناوب در سایر مراحل رشد و برابر ۸۸/۱ کیلوگرم در متر مکعب بود.

کلیدواژه ها

Alternative irrigation, Furrow Irrigation, yield, Corn, Water use efficiency

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.