Demand–Control Model and its Relationship with Burnout Syndrome in Nurses

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله علوم پیشرفته زیست پزشکی، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JABS-5-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 81
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد حیدری پهلویان

Department of Psychiatry of Medical School, Hamedan University of Medical Sciences, Hamedan, Iran.

طاهره غلامی

Department of Public Health, Fasa University of Medical Sciences, Fasa, Iran.

رشید حیدری مقدم

Ergonomics Department, School of Public Health, Hamedan University of Medical Sciences, Hamedan, Iran.

مهدی اکبرزده

Statistics Department, Hamedan University of Medical Sciences, Hamedan, Iran.

مجید معتمدزاده طرقبه

Ergonomics Department, School of Public Health, Hamedan University of Medical Sciences, Hamedan, Iran.

چکیده

تغییرات به وجود آمده در ماهیت کار، افزایش قابل ملاحظه توجه به روابط بین فاکتورهای روانی وابسته به کار و سلامتی را به تصویر میکشد، هدف از انجام این مطالعه بررسی سطح فرسودگی شغلی و بررسی سطح نیازمندیها و کنترل شغلی و رابطه فرسودگی شغلی با نیازمندی‎ مواد و روش‎در این مطالعه تحلیلی- مﻘطعی، ۴۱۵ نفر از پرستاران بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی همدان که به روش نمونهگیری تصادفی انتخاب شدند، شرکت نمودند. نسخه فارسی پرسشنامه محتوای شغلی و پرسشنامه فرسودگی شغلی برای جمعآوری دادهها استفاده شد. برای تحلیل دادهها از آمار توصیفی و آزمون آماری رگرسیون لجستیک چندگانه در نرم افزار SPSS۱۶نتایج: ۱۳/۲۵)، مسخ شخصیت (۱/۵±۳۰/۳۳) به دست آمد. حدود ۵۱% از پرستاران نیازهای روانی شغل خود را زیاد و حدود ۵۷% از ایشان نیز کنترل شغلی خود را زیاد گزارش کردهاند. حدود ۳۰% از پرستاران شغل خود را فعال، ۲۱% غیر فعال، ۲۲% با استرین بالا و ۲۷% با استرین پایین گزارش کردهاند. و شغل غیر فعال از بعد کاهش کفایت شخصی در سندرم فرسودگی شغلی حمایت میکند (۴۳۲/۰OR=نتیجه‎بر اساس نتایج مطالعه باید گفت که اگر نیازمندیهای روانی و کنترل شغلی فرد بالا باشد فرد مستعد فرسودگی شغلی نخواهد بود. همچنین احتمال وقوع فرسودگی شغلی در بعد کاهش کفایت شخصی در بین پرستارانی که نیازمندیهای روانی شغلی را کم و کنترل شغلی خود را نیز کم گزارش کردهاند بیشتر است.

کلیدواژه ها

job burnout, nursing job, demand-control model, job content questionnaire, Iran., فرسودگی شغلی, پرستاری, مدل نیاز-کنترل, پرسشنامه محتوای شغلی, ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.