مروری بر ویژگی های ساختاری، عملکرد متابولیسمی و سنجش فعالیت انواع پراکسیدازها

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 11، شماره: 0
  • کد COI اختصاصی: JR_JISPP-11-0_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 41
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فائزه قناتی

Department of Plant Biology, Faculty of Biology Science, University of Tehran

فاطمه عرفان منش

Department of Plant Biology, Faculty of Biology Science, University of Tehran

چکیده

تولید گونه­های فعال اکسیژن طی متابولیسم طبیعی سلول­هایی که تنفس اکسیداتیو دارند صورت می­گیرد. در بین گونه­های فعال اکسیژن، هیدروژن پراکسید به­دلیل داشتن نیمه­عمر طولانی خطر بیشتری برای حیات سلول دارد اما در عین حال یک مولکول تنظیم­کننده مهم در سیگنالینگ ردوکس است. پراکسیدازها، از آنزیم های کلیدی آنتی اکسیدانی هستند که به طور گسترده در طبیعت توزیع می شوند و اکسیداسیون سوبستراهای مختلف دهنده الکترون را همزمان با تجزیه هیدروژن پراکسید پیش می­برند و ضمن احیای پراکسید هیدروژن و سایر هیدروپراکسیدها، آب تولید می­کنند. پراکسیدازها علاوه بر خاصیت مهار پراکسید شناخته­شده خود، عملکردهای فیزیولوژیکی اکسید­کننده نیز دارند. این آنزیم­ها بر­اساس شیمی جایگاه فعال در تعامل با پراکسید به پراکسیدازهای هم دارو غیرهم دار متمایز می­شوند. اولی حاوی یک مرکز کاتالیزوری هم است و دومی یک سلنول یا تیول واکنشی در جایگاه فعال خود دارند. پراکسیدازهای گیاهی آهن دار به سه کلاس I، II و III تقسیم می­شوند. پراکسیدازهای گیاهی تیول­دار شامل گلوتاتیون پراکسیداز و پروکسی ردوکسین ها است. مقاله حاضر به بررسی ویژگی­های ساختاری، متابولیسمی و نحوه اندازه گیری فعالیت آنزیمی انواع پراکسیدازها می­پردازد.

کلیدواژه ها

Hydrogen peroxide, heme-containing peroxidase, Peroxidase, peroxiredoxins, Thiol peroxidases, پراکسیداز, هیدروژن پراکسید, پراکسیدازهای هم دار, پراکسیدازهای تیول دار, پراکسی رداکسین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.