شناسایی کانال های اثرگذاری رشد فقرزدا در مناطق شهری استان های ایران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشنامه اقتصادی، دوره: 22، شماره: 86
  • کد COI اختصاصی: JR_JOER-22-86_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 53
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام حشمتی دایاری

دکتری علوم اقتصادی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

سهراب دل انگیزان

دانشیار، گروه اقتصاد، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

محمدشریف کریمی

دانشیار، گروه اقتصاد، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

چکیده

فقر از عمده مشکلات جوامع بشری است که آسیب های اجتماعی بسیاری را به بار می­آورد. ازاین رو سیاست گذاران و برنامه­ریزان توسعه اقتصادی همواره به دنبال حذف آن هستند. به علاوه رشد اقتصادی نیز به عنوان یکی از متغیرهای مهم و تاثیرگذار اقتصاد کلان همواره موردتوجه بوده است. لذا تجزیه تاثیر رشد اقتصادی بر فقر به دو اثر درآمدی و توزیعی می تواند اطلاعات مفیدی را جهت برنامه ریزی ها و سیاست گذاری های لازم در راستای کاهش فقر ارائه دهد. بنابراین در این مطالعه با تکیه بر تحلیل منحنی Log-Normal که توسط بورگینون ارائه شده و داده های هزینه درآمد خانوارهای شهری در استان­های ایران، این دو اثر طی سال های ۹۸-۱۳۹۲ موردمحاسبه قرارگرفته است. نتایج حاکی از آن است که طی دوره مذکور تنها در دوره یک ساله ۱۳۹۵-۹۶ تمام عناصر لازم برای رشد فقرزدا (وجود رشد، کاهش فقر و کاهش نابرابری) مهیا بوده است؛ بنابراین مثلث فقر، رشد و نابرابری در این سال به­خوبی کارکرده و سه ضلع اصلی آن فراهم و رشد فقرزدا بوده است. همچنین نتایج حاصل از بررسی استانی نشان می­دهد که در استان­های با رشد مثبت مناطق شهری استان قم از رشد فقرزدا و مناطق شهری استان­های البرز، گلستان و همدان از رشد سرریز طی دوره برخوردار بوده­اند و در مناطق شهری سایر استان­های مذکور رشد فقرزا بوده است و در استان­های با رشد منفی تنها مناطق شهری استان مرکزی است از کاهش فقر برخوردار بوده است. لکن به دلیل عدم وجود رشد نمی­توان پذیرفت که مناطق شهری این استان رشد فقرزدا داشته است. در مناطق شهری سایر استان­ها نیز وضعیت به زیان فقرا بوده است.

کلیدواژه ها

رشد فقرزدا, اثر توزیعی, اثر درآمدی, نابرابری, استان های ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.