قابلیت های تولید چند محصول مهم زراعی در دو دهه گذشته و پیش بینی وضعیت آینده آنها در استان کردستان

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کشاورزی، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_AGRY-2-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 63
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزاد حسین پناهی

فرزاد مندنی

فرزین پورامیر

مهدی نصیری محلاتی

چکیده

روند تغییرات سطح زیر کشت، عملکرد و تولید گندم (Triticum aestivum L.)، جو (Hordeum vulgare L.)، سیب زمینی (Solanum tuberosum L.)، یونجه (Medicago sativa L.) و نخود (Cicer arietinum L.) به عنوان پنج محصول مهم زراعی استان کردستان در فاصله سالهای ۱۳۶۲ تا ۱۳۸۵ در قالب سری های زمانی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و وضعیت آینده تولید این محصولات در استان با ادامه سیر زمانی برای سالهای ۱۳۸۶ تا ۱۴۰۰ پیش بینی شد. نتایج پیش بینی ها برای سال ۱۴۰۰ نشان داد که سطح زیر کشت گندم آبی (۱۸%)، گندم دیم (۳/۱۰%)، جو آبی (۱/۳۰%)، نخود دیم (۲/۴۸%)، سیب زمینی (۴/۴۲%) و یونجه (۲/۹%) نسبت به وضعیت کنونی افزایش و سطح زیر کشت جو دیم (۱/۳۱%) و نخود آبی (۱۰۰%) کاهش می یابد. عملکرد گندم آبی (۳/۳۶%)، گندم دیم (۵/۴۳%)، جو آبی (۲/۳۰%)، جو دیم (۲۳%)، نخود آبی (۶/۱۰%)، سیب زمینی (۳/۹%) و یونجه (۵/۱۴%)، نسبت به وضعیت کنونی افزایش و عملکرد نخود دیم (۸/۳۶%) کاهش می یابد. بر این اساس میزان تولید تمام محصولات، به جز نخود آبی در سال ۱۴۰۰ افزایش خواهد یافت. به گونه ای که میزان تولید گندم آبی، گندم دیم، جو آبی، جو دیم، نخود دیم، سیب زمینی و یونجه در سال ۱۴۰۰ به ترتیب به ۲۷۰، ۱۰۰۰، ۲۰، ۲۰، ۳۰، ۵۳۰ و ۲۷۰ هزار تن خواهد رسید و میزان تولید نخود آبی به صفر کاهش خواهد یافت. دلیل کاهش میزان نخود آبی به علت کاهش سطح زیر کشت می باشد. سهم افزایش عملکرد در افزایش تولید غلات مورد بررسی و یونجه بیشتر از افزایش سطح زیر کشت خواهد بود، در حالی که در نخود دیم و سیب زمینی افزایش تولید بیشتر ناشی از افزایش سطح زیر کشت خواهد بود. بنابراین می توان نتیجه گرفت که میزان تولید محصولات زراعی استان طی ۱۵ سال آینده، بهبود خواهد یافت، که با توجه به محدود بودن زمینهای قابل کشت به نظر می رسد که این افزایش بیشتر به واسطه افزایش عملکرد در هکتار خواهد بود. البته بدیهی است که نتایج این مطالعه بر اساس روند گذشته بوده و عواملی همچون تغییرات اقلیمی و سیاست گذاری های دولت در بخش کشاورزی در آینده، در آن لحاظ نشده است.

کلیدواژه ها

جو, سیب زمینی, گندم, نخود, یونجه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.