تاثیر کودهای بیولوژیک بر اجزای عملکرد، عملکرد و درصد روغن سه رقم کلزای پاییزه (Brassica napus L.)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کشاورزی، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_AGRY-7-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 170
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا کوچکی

دانشگاه فردوسی مشهد

عقیل روحی

دانشگاه فردوسی مشهد

روشنک نوربخش

دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

به منظور بررسی اثر کودهای بیولوژیک بر خصوصیات کمی و درصد روغن سه رقم کلزای پاییزه (Brassica napus L.) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با ۱۲ تیمار و سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال زراعی ۹۰-۱۳۸۹ انجام گرفت. تیمارهای آزمایش عبارت بودند از ارقام مختلف کلزای پاییزه (اکاپی، زرفام و مودنا) و کود بیولوژیک در چهار سطح (نیتروکسین، باکتری حل کننده فسفات، نیتروکسین+ باکتری حل کننده فسفات و شاهد). صفات اندازه گیری شده شامل ارتفاع گیاه، تعداد خورجین در بوته، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، شاخص برداشت، درصد روغن و عملکرد روغن کلزا بود. نتایج نشان داد که در تمام صفات اندازه گیری شده به جز وزن هزار دانه بین ارقام مختلف تفاوت معنی دار وجود داشت. تیمارهای مختلف کودی نیز بر تمام صفات مورد بررسی به جز وزن هزار دانه و شاخص برداشت تاثیر معنی داری داشتند. رقم مودنا بالاترین صفات کمی و عملکرد روغن را داشت. همچنین در تیمار ترکیب باکتری حل کننده فسفات+ نیتروکسین بالاترین صفات کمی و درصد روغن حاصل شد. در تمام صفات اندازه گیری شده اثرات متقابل تیمار کودی و رقم معنی دار نبود. به طور کلی، نتایج به دست آمده از این آزمایش بر موثر بودن استفاده از کودهای زیستی برای دستیابی به عملکرد بالا دلالت دارد.

کلیدواژه ها

ازتوباکتر, آزوسپیریلوم, باکتری حل کننده فسفات, نیتروکسین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.