بررسی برخی خصوصیات کمی و کیفی گیاه دارویی مرزنجوش وحشی (Origanum vulagre virid) تحت تاثیر سطوح مختلف کود آزوکمپوست و اوره

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کشاورزی، دوره: 6، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_AGRY-6-4_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 71
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رستم یزدانی بیوکی

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

محمد بنایان اول

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

حمیدرضا خزاعی

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

حمید سودائی زاده

گروه منابع طبیعی و کویرشناسی، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه یزد، یزد، ایران

چکیده

به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف کود آزوکمپوست و کود اوره بر گیاه دارویی مرزنجوش آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال زراعی ۹۲-۱۳۹۱ انجام شد. عامل های آزمایش شامل سطوح مختلف سطوح کود اوره (صفر، ۷/۲۱، ۷/۱۰۸ و ۷/۱۹۵ کیلوگرم در هکتار) و کود آزوکمپوست (صفر، ۲/۲، ۱/۱۱ و ۲۰ تن در هکتار) بود. هر یک از سطوح کود آزوکمپوست و کود اوره به طور جداگانه بر اساس میزان کاربرد صفر، ۴۰، ۸۰ و ۱۲۰ کیلوگرم نیتروژن در هکتار تنظیم شدند. در این تحقیق صفاتی از جمله ارتفاع بوته، قطر تاج گیاه، تعداد شاخه های جانبی، تعداد گل، وزن خشک گل، وزن خشک کل پیکر رویشی، وزن خشک برگ، شاخص سطح برگ، عملکرد اقتصادی، شاخص برداشت، درصد و عملکرد اسانس اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که اثرات ساده کود شیمیایی نیتروژن و کود آلی آزوکمپوست بر تمامی صفات اندازه گیری شده مرزنجوش به جز شاخص برداشت و درصد اسانس معنی دار بود، و اثرات دوگانه برای تمامی صفات به جز درصد اسانس معنی دار بود. گیاهان تیمار شده با ۴۰ کیلوگرم کود شیمیایی در هکتار و ۸۰ کیلوگرم آزوکمپوست در هکتار در اکثر صفات بجز قطر تاج گیاه، وزن خشک کل، درصد و عملکرد اسانس از بیشترین مقدار برخوردار بودند. با افزایش سطوح آزوکمپوست از صفر به ۱۲۰ کیلوگرم نیتروژن افزایش عملکرد اقتصادی برابر با ۶۸/۵۷۷ کیلوگرم در هکتار بود درحالی که افزایش سطوح کود شیمیایی نیتروژن از صفر به ۱۲۰ کیلوگرم سبب افزایش ۷/۴۴۱ کیلوگرم در هکتار عملکرد اقتصادی شد. لذا به نظر می رسد کاربرد آزوکمپوست به تنهایی نتایج بهتری نسبت به کود شیمیایی نیتروژن داشت. محاسبه ضرایب همبستگی نشان داد که بیش ترین همبستگی متعلق به تعداد شاخه های جانی و تعداد گل در بوته با ارتفاع بوته (**۹۹/۰r=) و نیز وزن خشک گل و وزن خشک برگ با عملکرد اقتصادی (**۹۹/۰r=) بود. همچنین تعداد شاخه های جانبی (**۹۸/۰r=)، سطح برگ (**۹۷/۰r=) و ارتفاع بوته (**۹۶/۰r=) بیش ترین همبستگی مثبت با عملکرد اقتصادی را داشتند، که نشانگر اهمیت این صفات در تعیین عملکرد نهایی بود.

کلیدواژه ها

اسانس, کود آلی, کود شیمیای, نیتروژن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.