مطالعه تطبیقی رفتار استنادی و میزان مشارکت گروهی نویسندگان نشریات بهداشت عمومی ایران و نیوزیلند در پایگاه اطلاعاتیDirectory of Open Access Journals(DOAJ)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله مدیریت اطلاعات سلامت، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_HIM-12-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 63
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا اباذری

دانشیار، گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشکده علوم انسانی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

فرشاد پرهام نیا

مربی، علم اطلاعات و دانش شناسی، گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشکده علوم انسانی، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران

چکیده

مقدمه: بررسی و مطالعه منابع مقالات منتشر شده منعکس­کننده الگوی رفتاری استفاده از منابع توسط پژوهشگران است که می تواند مبنایی برای اکثر کتابخانه ها به منظور فرآهم­آوری مواد کنابخانه­ای مورد استفاده قرار گیرد. این پژوهشبا هدف مطالعه تطبیقی میزان مشارکت گروهی نویسندگان و رفتار استنادی نشریات بهداشت عمومی ایران و نیوزیلند در  پایگاه اطلاعاتی DOAJ بین سال های ۲۰۱۰ – ۲۰۱۲ میلادی انجام شد.روش بررسی: با استفاده از تحلیل استنادی و نوع مطالعه توصیفی – مقطعی و همچنین با استفاده از روش تحلیل هم تالیفی استفاده شده است.جامعه پژوهش شامل ۱۰ مجلهدر حوزه بهداشت عمومی از دو کشور ایران و نیوزیلند انتخاب گردید که از نظر زمانی نیز با همدیگرنیز یکسان بودنداین مجلات شاملJournal of Addiction and health­، International Journal of Preventive Medicine ، Iranian Journal of Environmental Health Science & Engineering ، Journal  of Research in Health Sciences و Iranian Journal of Public  Health و نشریه های نیوزیلندی clinical Medicine Insights: Reproductive Health ، Environmental Health Insights ، Health Care and Informatics Review Online ، Substance Abuse: Research and Treatment و Journal of Primary Health Careبوده است. داده­ها با مراجعه به پایگاه اطلاعاتی DOAJ و جستجوی نشریات حوزه بهداشت عمومی کشور ایران و نیوزیلند انجام شد. از نشریات دو کشور تعداد ۲۳۲۳۹ استناد استخراج گردید، و با استفاده از نرم افزار EXCEL و آمار توصیفی بررسی گردید.یافته­ها: ایران با تعداد ۹ مجله معادل ۱۰/۴ درصد در رتبه پنجم و نیوزیلند با تعداد ۸ مجله معادل ۶۵/۳ درصد در رتبه ششم مجلات نمایه کرده در پایگاه اطلاعاتی DOAJ قرار دارد. استنادهای مقالات نشریات ایرانی و نیوزیلندی از مجموع ۸۵۰ مقاله ۷/۷۸ درصد مربوط به کشور ایران و ۳/۲۱ درصد  توسط نیوزیلندی ها منتشر شده است و از ۲۳۲۳۹ استناد در مقالات ۵/۷۷ درصد مربوط به کشور ایران و ۵/۲۲ درصد مربوط به مجلات نیوزیلند بوده است.  هر مقاله ایرانی به طور متوسط به۹۳/۲۶ متن استناد شده است.و هر مقاله نیوزیلندی به طور متوسط به ۸۳/۲۸ متن استناد شده است. از مجموع ۶۶۹ مقاله ایرانی منتشر شده، ۹/۴ درصد مقالات بدون همکار و ۱/۹۵ درصد از مقالات دارای نویسنده همکار بوده در حوزه بهداشت عمومی بوده است؛ و از مجموع ۱۸۱ مقاله منتشر شده نیوزیلندی، ۰۵/۱۱ درصد از مقالات بدون همکار و ۹۵/۸۸ درصد مقالات دارای نویسنده همکار بوده است. همچنین یافته ها نشان داد که،  شاخص همکاری در هر مدرک ایرانی و نیوزیلندی برای هر مدرک به ترتیب برابر۴۰/۴ ، ۹۳/۳ است.نتیجه گیری:به طور کلی یافته­های این پژوهش نشان از مشارکت گروهی از سوی پژوهشگران حوزه بهداشت عمومی در ایران و کشور نیوزیلند را دارد که در مقایسه با دیگر پژوهش­های انجام شده در حوزه­های مختلف نشان از سیر به سمت مشارکت های گروهی است.

کلیدواژه ها

تحلیل استنادی, مشارکت گروهی, نشریات ایرانی, نشریات نیوزلندی, پایگاه اطلاعاتی DOAJ, شاخص همکاری, درجه همکاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.