جایگاه محله در توسعه پایدار شهر (مورد مطالعه: محله های منطقه ۱۰ شهرداری تهران)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: پژوهش های جغرافیای انسانی، دوره: 47، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JHGR-47-1_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 44
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزانه ساسان پور

استادیار دانشکده جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه خوارزمی تهران

محمد سلیمانی

دانشیار دانشکده جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه خوارزمی تهران

پرویز ضیائیان

دانشیار دانشکده جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه خوارزمی تهران

زهرا دلفان آذری

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه خوارزمی تهران

چکیده

یکی از اهداف برنامه­ریزان شهری، ایجاد توسعه پایدار شهری و محله­ای است. بدین­صورت­که با ایجاد پایداری در محله­ها می توان به پایداری در سطوح بالاتر و شهر رسید. هدف از این پژوهش، بررسی میزان پایداری محله­های منطقه ۱۰ شهرداری تهران با استفاده از روش فازی است. بدین­منظور، از ۸۶ شاخص در ابعاد کالبدی، اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی، خدماتی، زیست محیطی، بهداشتی- درمانی و حکمرانی شهری استفاده شده است. در این پژوهش، ابتدا در سیستم اطلاعات جغرافیایی با استفاده از تابع عضویت متناسب برای هر شاخص، عملیات فازی­سازی انجام شد. سپس با تلفیق شاخص­ها، مقدار گامای معادل پایداری در هر بعد به­دست آمد. این مقدار در هر محله، عددی بین صفر و یک است که بسته به مقدار آن، میزان پایداری هر محله در محدوده ای تعریف شده است. در این پژوهش، محدوده صفر تا ۱/۰ برای مقادیر گاما، نمایانگر میزان پایداری خیلی ضعیف، ۱/۰ تا ۴/۰ پایداری ضعیف، ۴/۰ تا ۵/۰ پایداری متوسط متمایل به ضعیف، ۵/۰ تا ۶/۰ پایداری متوسط و ۶/۰ تا ۱ پایداری قوی تعریف شده است. درادامه، برای مشخص­شدن میزان پایداری کلی محله­های لایه های گامای ابعاد با عملگر فازی با هم تلفیق شدند و مقدار گامای معادل پایداری کلی محله­ها تعیین شد. یافته­ها نشان می دهد که پایداری محله­­های این منطقه در سطوح متوسط، متوسط روبه­ضعیف و ضعیفی قرار دارند. محله سلسبیل شمالی با مقدار ۵۳۹۳/۰ در وضعیتی متوسط واقع شده است که بهترین وضعیت را در بین محله­ها دارد و بدترین وضعیت مربوط به محله هاشمی با مقدار ۳۰۸۲/۰ است.

کلیدواژه ها

پایداری, توسعه پایدار, فازی, محله, منطقه ۱۰ شهرداری تهران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.