پدافند غیرعامل و ضرورت ایجاد کاربری های چند منظوره: رویکردی جدید درآینده نگری توسعه و امنیت پایدارشهری با تاکید بر زلزله خیزی شهر تبریز

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: پژوهش های جغرافیای انسانی، دوره: 47، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JHGR-47-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 84
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد رضا پورمحمدی

استاد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه تبریز

کیومرث ملکی

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، مدرس دانشگاه پیام نور

آرزو شفاعتی

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه تبریز

محمد رئوف حیدری فر

استادیار جغرافیای سیاسی، دانشگاه پیام نور

محمدرضا کرمی

دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه پیام نور

چکیده

اغلب پژوهش­ها در زمینه کاهش خسارت­های ناشی از زلزله، حول محور روش های ساخت­وساز واحدهای ساختمانی برای افزایش مقاومت بنا در برابر زلزله بوده است. با توجه به اینکه شهر تاریخی- فرهنگی تبریز، یکی از زلزله­خیزترین شهرهای ایران محسوب می شود، این مقاله با توجه به داده ها و نقشه های وضع موجود این شهر و استفاده از داده های طرح جامع و تفصیلی آن، به­ویژه کاربری اراضی شهری، به نقش راهبردی و ضرورت ایجاد کاربری های چندمنظوره در آینده­نگری توسعه شهری در این شهر زلزله­خیز می­پردازد. همچنین نقش پدافند غیر عامل در شهر را در بعضی از حوزه های راهبردی برنامه­ریزی کاربری اراضی شهری، مانند بررسی های طبیعی و استقرار کاربری اراضی شهری و... مطالعه می­کند. درنهایت، ضرورت ایجاد و توجه به کاربری های چندمنظوره در طرح های توسعه و عمران شهری را بررسی می­کند. سپس با توجه به نتایج GIS، با تاکید بر موقعیت راهبردی (ارتباطی، اقتصادی- صنعتی) و زلزله­خیزی شهر تبریز، محدوده­ها و مناطق دارای پتانسیل ایجاد کاربری های چندمنظوره را مشخص می­سازد. درنهایت، با توجه به ضوابط و ملاحظه­های پدافند غیر عامل، الگویی بهینه در برنامه­ریزی کاربری اراضی شهری به­دست می­دهد که حاصل آن، امنیتی پایدار برای توسعه آتی شهر و امنیت ساکنان آن است.

کلیدواژه ها

امنیت شهری, پدافند غیرعامل, تبریز, زلزله, کاربری های چندمنظوره

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.