ارزیابی تاثیر شهرک های صنعتی بر کیفیت زندگی نواحی روستایی پیرامونی (مورد مطالعه: شهرک صنعتی شریف، شهرستان ابهر)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: پژوهش های جغرافیای انسانی، دوره: 47، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JHGR-47-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 98
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی قدیری معصوم

استاد و عضو قطب علمی برنامه ریزی روستایی، دانشگاه تهران

محمدرضا رضوانی

استاد و عضو قطب علمی برنامه ریزی روستایی، دانشگاه تهران

مهدی حاجیلو

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه تهران

چکیده

ایجاد شهرک­ها و نواحی صنعتی، یکی از رویکردهای رایج صنعتی­سازی در کشورهاست که به­منظور تسهیل و تمرکز فعالیت­ها انجام می­شود. درحقیقت، توسعه این قبیل مناطق صنعتی، محرک مناسبی برای افزایش تولید و بهبود بهره­وری صنایع فعال است. درنتیجه، افزایش پایداری، فرایند صنعتی­سازی در روستا و کشور را امکان­پذیر ساخته است. به­عبارتی فرایندی در جهت دگرگونی فناورانه در راستای بهبود کیفیت زندگی، به­ویژه در مناطق روستایی بوده است و شکوفایی و توسعه روستا و کل کشور را به­همراه داشته است. پژوهش حاضر نقش شهرک صنعتی شریف بر کیفیت نواحی روستایی در شهرستان ابهر، بخش مرکزی، دهستان حومه را بررسی می­کند. روش پژوهش کتابخانه­ای- پیمایشی (پرسشنامه­ای) است. برای تعیین پایایی پرسشنامه، از آزمون آلفای کرونباخ در نرم­افزار SPSS استفاده شده است. پایایی پرسشنامه­ها برابر با ۹۲۶/۰ است که رقم مناسبی برای این امر به­شمار می­رود. جامعه آماری، شامل روستاییان مناطق مورد مطالعه و نمونه آماری از بین روستاییان این نواحی است. برای نمونه­گیری، ابتدا براساس روش کوکران، تعداد نمونه­ها تعیین شد و سپس نمونه­ها به­صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. درمجموع، ۳۰۴ پرسشنامه تکمیل شد و در ادامه، برای تحلیل داده­ها از نرم­افزار SPSS و آزمون one sample t-test استفاده شد. نتایج نشان می­دهد که ایجاد شهرک صنعتی شریف، بر مجموع شاخص­های کیفیت زندگی در روستاهای مورد مطالعه اثر مطلوب داشته است. در این میان، شاخص اشتغال، بیشترین تاثیر و شاخص بهداشت، کمترین تاثیر را از این شهرک پذیرفته است.

کلیدواژه ها

دهستان مرکزی, روستا, شهرستان ابهر, شهرک صنعتی, کیفیت زندگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.