تحلیلی بر نقش جاذبه های میراث فرهنگی در توسعه و جذب گردشگری شهری در ایران مرکزی (مطالعه موردی: شهر یزد)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله پژوهش های جغرافیای انسانی، دوره: 48، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JHGR-48-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 224
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمحمد زارع اشکذری

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه پیام نور تهران

محسن سقایی

استادیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه پیام نور اصفهان

میرنجف موسوی

دانشیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه ارومیه

رضا مختاری ملک آبادی

استادیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه پیام نور اصفهان

چکیده

گردشگری فرهنگی یا میراثی، ابزاری از توسعه اقتصادی است که از طریق جذب بازدیدکنندگان از خارج از جامعه میزبان به­سمت جاذبه های تاریخی و میراثی مقصد، به رشد اقتصادی منجر می شود. هدف از این پژوهش، بررسی نقش جاذبه های فرهنگی در توسعه گردشگری در شهر یزد است. نوع پژوهش کاربردی و روش بررسی آن توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری شامل ۳۸۴ گردشگر داخلی در سال ۱۳۹۳ براساس نمونه گیری کوکران است. برایتجزیه و تحلیل میزان اثرگذاری شاخص های مختلف در توسعه گردشگری فرهنگی، از مدل تحلیل شبکه (ANP) و به­منظور تدوین برنامه ریزی راهبردی، از مدل برنامه ریزیSWOT استفاده شده است. مطابق بررسی های آماری، در سال ۱۳۹۰ در حدود ۱,۲۴۴,۰۴۸ گردشگر وارد استان شده اند که ۹۲ درصد از آن­ها، یعنی در حدود ۱,۱۴۴,۵۲۴ گردشگر از آثار تاریخی- فرهنگی شهر یزد بازدید کرده اند. ۱/۴۳ درصد از این گردشگران، با اماکن تاریخی و گردشگری این شهر آشنایی کامل داشته اند که این امر، بیانگر تبلیغات موثر در این حوزه است. همچنین یافته های تحلیلی براساس مدل تحلیل شبکه نشان می دهد شاخص های ظرفیت های گردشگری فرهنگی با مقدار ۱۲۴/۰ و رضایتمندی گردشگران با ۱۱۶/۰، عامل بسیار مهمی در افزایش رونق گردشگری فرهنگی در شهر یزد است. در این راستا، امضای تفاهم نامه همکاری بین استان های همجوار، سرمایه گذاری در بخش میراث مادی فرهنگی،بازسازی و احیای مراکز تاریخی وهمکاری با مراکز دانشگاهی، بیشترین تاثیر را در رونق جاذبه های گردشگری فرهنگی شهر یزد دارد.

کلیدواژه ها

: اماکن تاریخی, ایران مرکزی, توسعه, جاذبه های گردشگری, شهر یزد, میراث فرهنگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.