بررسی اثرات رشد نقدینگی، تورم و رشد نرخ ارز بر رشد اقتصادی ایران: کاربرد روش MIDAS و MF-VAR

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پژوهشنامه بازرگانی، دوره: 27، شماره: 107
  • کد COI اختصاصی: JR_ITSR-27-107_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 376
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سامان حاتم راد

دانشجوی دکتری اقتصاد مالی، دانشکده اقتصاد و مدیریت، دانشگاه تبریز

حسین اصغرپور

استاد اقتصاد، دانشکده اقتصاد و مدیریت، دانشگاه تبریز

بهرام آدرنگی

استاد اقتصاد مالی، دانشکده اقتصاد، دانشگاه پرتلند آمریکا

منصور حیدری

دانشجوی دکتری اقتصاد پولی، دانشکده اقتصاد و مدیریت، دانشگاه تبریز

چکیده

هدف اصلی مطالعه حاضر بررسی چگونگی اثرپذیری رشد تولید از رشد نقدینگی، رشد نرخ ارز و تورم است. از آنجایی بسیاری از متغیرهای کلان موثر بر رشد اقتصادی دارای تواترهای بالایی نسبت به رشد اقتصادی هستند؛ عدم توجه به این مساله سبب از دست رفتن اطلاعات و عدم شناخت روابط  دقیق بین متغیرها می شود. در این راستا، در مطالعه حاضر سعی شده است با استفاده از اطلاعات سری زمانی اقتصادی ایران طی دوره ۱۳۹۰-۱۴۰۰ و روش های میداس و ور- میداس اثرات ماهانه نرخ رشد ارز، تورم و رشد نقدینگی بر رشد اقتصاد فصلی ایران  مورد ارزیابی قرار گیرد. یافته های تجربی تحقیق نشان می دهد که رشد هر سه متغیر قیمت، نرخ ارز و نقدینگی حقیقی ابتدا تاثیر مثبت بر رشد اقتصادی داشته و بعد از حد معینی، منجر به کاهش رشد اقتصادی می گردند. نتایج نشان چنانچه رشد نقدینگی حقیقی در حدود ۱۲/۰ درصد، تورم حدود، ۱.۹۳ درصد و رشد نرخ ارز ۰۲/۲ درصد در ماه باشد، رشد اقتصادی  تقویت خواهد شد و اگر رشد ماهانه ازمقادیر ذکر شده بیشتر شود، اثر منفی بر رشد تولید ناخالص داخلی ایران بر جای می گذارد.

کلیدواژه ها

رشد اقتصادی / تورم/ نرخ ارز/ رشد نقدینگی/الگوی خودهمبسته برداری با تواتر متفاوت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.