مقایسه ی سرشت و منش بیماران افسرده و افراد بهنجار

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله اصول بهداشت روانی، دوره: 17، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JFMH-17-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 39
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس ابوالقاسمی

استاد گروه روان شناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

جهانگیر کرمی

دانشیار گروه روان شناسی، دانشگاه رازی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران

مجتبی بختی

کارشناس ارشد روان شناسی عمومی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

محمدجواد بگیان کوله مرز

دانشجوی دکترای روان شناسی عمومی، دانشگاه رازی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران

چکیده

مقدمه: افسردگی یکی از شایع ترین اختلالات روانی در تمام فرهنگ ها است.افسردگی، ترکیبی از احساس غمگینی، تنهایی، تحریک پذیری، بی ارزشی و ناامیدی را به همراه دارد و محققان، به طور مکرر از ارتباط بین سرشت و منش با افسردگی حمایت کرده اند. هدف پژوهش حاضر، مقایسه ی ابعاد سرشت و منش در بیماران  افسرده و  افراد بهنجار بود. روش کار: جامعه ی آماری این پژوهش مقطعی در سال ۱۳۹۱، تمام مبتلایان به افسردگی اساسی در دامنه ی سنی ۳۰۲۴ سال مراجعه کننده به مراکز بالینی شهر اردبیل و جامعه ی بهنجار افراد غیر افسرده بودند. آزمودنی ها ۷۰ فرد مبتلا به افسردگی اساسی و ۶۱ نفر بهنجار بودند که پرسش نامه های جمعیت شناختی، افسردگی بک و سرشت و منش کلونینجر را تکمیل کردند. اطلاعات با آزمون های تحلیل واریانس چند متغیری و رگرسیون چندگانه با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی ۱۶ تحلیل گردیدند. یافته ها: افراد افسرده نسبت به گروه بهنجار، به طور معنی داری از نوجویی، آسیب پرهیزی و خودفراروی بیشتر و همکاری، خودراهبری و پشتکار کمتری برخوردارند (۰۰۱/۰> P). هم چنین نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه  نشان داد که ۳۴ درصد از واریانس علایم افسردگی توسط ابعاد سرشت و منش پیش بینی می شود.  نتیجه گیری: بین سرشت و منش با افسردگی، رابطه ی معنی داری وجود دارد و ابعاد سرشت و منش از متغیرهای تاثیرگذار در شدت نشانه های افسردگی است.

کلیدواژه ها

افسردگی, بهنجار, سرشت, منش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.