ارزیابی آثار اقتصادی تحقیقات بهنژادی تحت شرایط ریسک: (مطالعه موردی پهنه مرکزی خشک، دشت ساحلی خزری و شمال غربی ایران)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوازدهمین کنفرانس تخصصی ملی اقتصاد کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: IAEC12_050
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 61
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نورمحمد آبیار

استادیار پژوهش و عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی گرگان ایران (AREEO)

طیبه هلاکوبلخان

کارشناس و پژوهشگر مدیریت دولتی

چکیده

در دهه های اخیر سرمایه گذاری در تحقیقات کشاورزی کشورهای رو به توسعه کاهش یافته و نظام های تحقیقات کشاورزی در این کشورهااز جمله ایران با چالش تامین مالی نیازهای پژوهشی مواجه شده اند. در چنین شرایطی تامین مالی این نوع تحقیقات مستلزم ارائه شواهدمستند از منافع آنها به سیاستگذاران و برنامه ریزان اقتصادی خواهد بود. بدون مستندسازی شفاف و متقاعدکننده منافع، تحقیقاتکشاورزی حمایت مالی پایدار را کسب نخواهد کرد. لذا این تحقیق برای برآورد منافع بالقوه تحقیقات بهنژادی تحت شرایط ریسک در سهپهنه اقلیمی کشاورزی مرکزی خشک، دشت ساحلی خزری و شمالغربی ایران انجام شده است که نتایج آن ضمن ایجاد آگاهی، می تواند مجموعه سیاستگذاری و برنامه ریزی اقتصادی کشور را برای حمایت شایسته از تحقیقات کشاورزی متقاعد و مجاب نماید. برای انجام اینتحقیق از الگوی مازاد اقتصادی پیش از اجرا استفاده شده است که می تواند خروجی های مفید و موثر برای استنتاج منافع تحقیقات تولیدکند. بر اساس یافته ها، اغلب تحقیقات به نژادی مورد بررسی، علیرغم عدم حتمیت و ریسک منافع آنها از بازده اقتصادی ۱۷ تا ۷۰ درصدبرخوردار هستند. لذا کاربست فنآوری (بذر و نهال اصلاح شده) منتج از آنها می تواند در افزایش تولید و عرضه محصولات راهبردیکشاورزی نقش اساسی ایفا نمایند. این شواهد بر ضرورت حمایت و تامین مالی تحقیقات کشاورزی و مدیریت ریسک آن تاکید دارد.

کلیدواژه ها

تحقیقات به نژادی ، ارزیابی پیش از اجرا ، پهنه های اقلیمی کشاورزی ، ریسک، شبیه سازی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.