بررسی و تحلیل شاخصه های معماری پانزده موزه ساخته شده در ایران درمحدوده سال های ۱۳۰۸ تا ۱۴۰۲ شمسی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس ملی شهرسازی و معماری دانش بنیان
  • کد COI اختصاصی: KBAU04_149
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 275
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا وهاب

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه معماری، دانشگاه غیرانتفاعی نبی اکرم (ص)، تبریز، ایران

حسن ستاری ساربانقلی

دانشیار گروه معماری و شهرسازی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

چکیده

طراحی معماری موزه در ایران علاوه بر اهمیت هویتی – فرهنگی، بیانگر پتانسیل های طراحی معماری در کشور برای عموم می باشد. هدف مقاله حاضر بررسی و تحلیل و بازخوانی شاخصه های طراحی معماری موزه های ساخته شده ی معاصر در ایران تا زمان حال می باشد. روش پژوهش مقاله حاضر با بهره گیری همزمان از شیوه های توصیفی، توصیفی – تحلیلی و نیز مطالعات میدانی بوده است. ابزار بهره گیری در روش شناسی این مقاله شیوه ی مطالعات کتابخانه ای و نیز مطالعات پیمایشی با حضور عینی در مکان مورد مطالعه بوده است. جامعه آماری پژوهش، تمامی موزه های ساخته شده در کشور و نمونه آماری مشتمل بر پانزده موزه ساخته شده در ایران بوده است. بازه زمانی مطالعاتی مقاله در محدوده سالهای ۱۳۰۸ تا ۱۴۰۲ در دوران پهلوی اول، پهلوی دوم و جمهوری اسلامی بوده است. نتایج حاصل از تحقیقات این مقاله نشان دهنده بهره گیری از ده شاخصه مهم در طراحی معماری موزه های ساخته شده در کشور بوده است. اولویت سلسله مراتب شاخصه های طراحی معماری پانزده موزه ساخته شده در کشور بر اساس میزان تکرار بهره گیری از شاخصه به ترتیب صعودی به نزولی عبارتند از: نور طبیعی، اشکال هندسی ساده، نمای آجری، ستون، المان های نمادین، نور مصنوعی، نمای شیشه ای، نمای بتنی، راهروهای طویل و استفاده از رنگ سفید می باشد. دستاوردهای حاصل از این تحقیق را می توان در طراحی معماری و ساخت موزه ها در کشور بهره برد.

کلیدواژه ها

شاخصه های طراحی معماری، طراحی معماری موزه، موزه های شاخص معماری، طراحی معماری، موزه های کشور ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.