پیش بینی پتانسیل سقوط بهمن با استفاده از یک مدل پیش بینی عددی (مطالعه موردی: منطقه شهرستانک، ۲۶-۲۸ دسامبر ۲۰۱۶)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله فیزیک زمین و فضا، دوره: 44، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JESPHYS-44-3_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 85
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

sahar Tajbakhsh

استادیار، گروه کاوشهای جوی، پژوهشکده هواشناسی، تهران، ایران

Amirhosein Nikfal

کارشناس هواشناسی، پژوهشکده هواشناسی، تهران، ایران

چکیده

بهمن یکی از مهم ترین مخاطرات وضع هوا در مناطق کوهستانی و برف گیر است و پیش بینی صحیح آن در افزایش ایمنی جاده های کوهستانی نقش موثری دارد. از این رو در این تحقیق کوشش شده است ضمن بررسی شرایط همدیدی رخداد بهمن در یک مطالعه موردی، مهم ترین شاخص های پیش بینی پتانسیل رخداد بهمن با استفاده از یک مدل پیش بینی عددی برآورد و احتمال رخداد بهمن بر اساس یکی روش های کاربردی موجود بررسی شود. مطالعه موردی به گونه ای انتخاب شده که شرایط جوی قابل توجهی برای رخداد بهمن در منطقه دیده نمی شود و تنها یک مورد سقوط بهمن در طول ۲۴ ساعت در منطقه شهرستانک جاده چالوس گزارش شده است. مهم ترین نتایج این بررسی نشان می دهد که الگوهای پیش بینی همدیدی وضع هوا در این مطالعه، با شرایط جوی واقعی همخوانی دارد و ویژگی مشخصی برای وقوع بهمن در این الگوها دیده نمی شود. آستانه های معرفی شده برای پتانسیل وقوع بهمن با رخداد واقعی در این مطالعه همخوانی خوبی دارد. وزش باد کمتر از m/s ۹، بارش برف کمتر از ۳۰ سانتی متر در ۲۴ ساعت، افزایش دما کمتر از C° ۸ در ۱۲ ساعت، عدم ماندگاری دما در محدوده ۴- تا C° ۱۰- و آسمان نیمه ابری در طول روز بدون بار باران، شرایطی است که بر احتمال رخداد بهمن و نه قطعیت آن (پتانسیل نامشخص وقوع بهمن) تاکید دارد و برای پیش بینی پتانسیل بالای وقوع بهمن، آستانه های جوی باید بالاتر از مقادیر یاد شده باشند.

کلیدواژه ها

بسته برف, ضخامت برف, آب معادل برف, بهمن و مدل پیش بینی عددی WRF

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.