بررسی برخی ویژگی های موثر خاک در تفکیک گروه های گیاهی نواحی ساحلی (منطقه مورد مطالعه: بندر دیلم، شمال خلیج فارس)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 25، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-25-5_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 73
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا شاکری

استادیار، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء(ص) بهبهان، ایران. (مسوول مکاتبات)

حمیدرضا ناصری

استادیار، مرکز تحقیقات بین المللی بیابان، دانشگاه تهران، ایران.

شهرام یوسفی خانقاه

استادیار، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء(ص) بهبهان، ایران.

جواد پوررضایی

استادیار، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء(ص) بهبهان، ایران.

چکیده

زمینه و هدف:  هدف از این مطالعه بررسی ارتباط پوشش گیاهی و عوامل خاکی در سواحل بندر دیلم واقع در خلیج فارس بوده است. این منطقه جزو ناحیه رویشی خلیج- عمانی بوده و کمتر مورد توجه قرار گرفته است. روش بررسی:  نمونه برداری از پوشش با استفاده از ۱۲۰پلات دو مترمربعی انجام شد و نمونه برداری تصادفی از خاک نیز با حفر پنج پروفیل در هر تیپ گیاهی انجام شد. روش آنالیز تطبیقی متعارف جهت گروه بندی و تعیین رابطه پوشش گیاهی با  برخی عوامل خاکی به کار گرفته شد. یافته ها: شش تیپ گیاهی بر اساس گونه غالب شامل تیپ خالص Halocnemum strobilaceum و دو تیپ Halocnemum,  strobilaceum - Plantago cylindrica و Halocnemum strobilaceum - Aeluropus lagopoides  که متاثر از جریانات جذر و مدی می باشند و تیپ­های Gymnocarpos decander - Platychaete mucronifolia، Halothamnus iranicus - Astragalus fasciculifolius  و Arthrocnemum macrostachyum با فاصله دورتر از خط ساحل می باشند. ۶۶ گونه گیاهی متعلق به ۲۲ تیره شناسائی شد و تیره های غالب شامل گندمیان، کاسنی، اسفناجیان و پروانه آسا بودند که مجموعا ۵/۵۱ از کل فلور را تشکیل می دهند. چهار گروه گیاهی با روش TWINSPAN  بدست آمد. بحث و نتیجه گیری: بر اساس نتایج واریانس بین داده های پوشش گیاهی برابر ۱۱/۶ می­باشد که سه محور اولCCA  توانسته است ۹/۳۴ درصد از واریانس را تبیین می کنند. همچنین نتایج نشان داد که مهمترین گردیان های موثر شامل نسبت کربنات به بیکربنات، شوری، مقدار گچ و ارتفاع از سطح دریا می­باشند.

کلیدواژه ها

TWINSPAN, خصوصیات خاک, شورپسند, خلیج فارس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.