اثر سطوح مختلف آب آبیاری و مقادیر شوری بر وزن ژل و رشد آلوئه ورا (Aloe vera L.) در دو فصل مختلف برداشت (مطالعه موردی: شهرستان امیدیه)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله مدیریت آب در کشاورزی، دوره: 10، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_WMAJ-10-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 81
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین حمیدی

شهرک مطهری خ کانال روبروی خدمات پلیس بعلاوه ده پلاک ۱۰۹

عبدعلی ناصری

گروه آبیاری و زهکشی دانشکده علوم آب و محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز

سعید برومند نسب

گروه آبیاری و زهکشی دانشکده علوم آب و محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز

موسی مسکر باشی

گروه زراعت دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز

محمد الباجی

گروه آبیاری و زهکشی دانشکده علوم آب و محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

آلوئه ورا گیاهی علفی و چندساله است که از نظر اقتصادی و دارویی مورد توجه بسیاری از کشاورزان در کشور قرار گرفته است. شرایط اقلیمی در طول سال و کمیت و کیفیت آب آبیاری روی عملکرد آن اثرگذار است. به همین دلیل تحقیق حاضر با هدف بررسی میزان اثرگذاری این عوامل بر عملکرد و اجزای عملکرد آلوئه ورا انجام شد. برای دستیابی به این هدف، طرح آزمایشی به صورت به صورت کرت های خرد شده نواری با مقدار آب آبیاری در سه سطح (I۱: ۵۰، I۲: ۷۵ و I۳: ۱۰۰ درصد نیاز آبی) و شوری آب آبیاری در دو سطح (S۱: ۵ دسی زیمنس بر متر و S۲: ۱۰ دسی زیمنس بر متر) در سه تکرار در یک مزرعه تحقیقاتی در شهرستان امیدیه با طول جغرافیاییˊ۳۷ ̊۳۰ و عرض جغرافیایی '۴۹ ̊۴۹ انجام شد. نخستین محصول در پاییز ۱۳۹۹ و دومین محصول در بهار ۱۴۰۰ برداشت گردید. نتایج نشان داد که در برداشت نخست آبیاری بر عرض برگ و وزن تازه برگ در سطح پنج درصد و وزن ژل، نسبت وزن ژل به وزن برگ، تعداد پاجوش و کارایی فیزیکی آب در سطح یک درصد و شوری بر ضخامت برگ در سطح پنج درصد و عرض برگ، وزن تازه برگ، وزن ژل، نسبت وزن ژل به وزن برگ و کارایی فیزیکی آب در سطح یک درصد اثر معنی دار داشت. در برداشت دوم، آب آبیاری در بر نسبت وزن ژل به وزن برگ، تعداد برگ و کارایی فیزیکی مصرف آب در سطح یک درصد و شوری بر عرض برگ، ضخامت برگ، وزن تازه برگ و وزن ژل در سطح پنج درصد و نسبت وزن ژل به وزن برگ و کارایی فیزیکی آب در سطح یک درصد اثر معنی دار داشت. در هر دو برداشت نخست و دوم، اثر متقابل آب آبیاری و شوری فقط بر کارایی فیزیکی مصرف آب در سطح پنج درصد اثر معنی دار نشان داد.

کلیدواژه ها

آلوئه ورا, : تنش آبی, تنش شوری, صبر زرد, کم آبیاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.