ارزبابی خطر سیلاب حاصل از شکست سد در حالت روگذری (مطالعه موردی سد پلرود)
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی توسعه فناوری علوم آب، آبخیزداری و مهندسی رودخانه
- کد COI اختصاصی: WDWMR07_008
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 492
نویسندگان
کارشناسی ارشد آب و سازه هیدرولیکی. دانشگاه صنعتی سیرجان
دکتری آب و سازه هیدرولیکی هیئت علمی دانشگاه باهنر کرمان
دکتری علوم خاک. هیئت علمی دانشگاه صنعتی سیرجان
چکیده
سدها سازه های بزرگی هستند که توانایی ذخیره سازی آب رادارند. با توجه به حجم عظیم آب ذخیره شده در صورتشکست تهدید بزرگی برای مناطق پایین دست سد وجود دارد. شکستن سد یک رویداد فاجعه بار کم احتمال و پرخطراستکه می تواند یک رویداد ناگهانی کوتاه مدت و بسیار مخرب ایجاد کند. مطالعه حاضر. تلاش می کند تا سیلاب. پس ازشکست فرضی سد را بررسی کند. این مطالعه به عنوان نمونه ی موردی بر روی سد مخزنی پلرود واقع در استان گیلانشهرستان رودسر می باشد. بررسی خطرات ناشی از سیل حاصله پس از شکست سد به دلیل نزدیک بودن به مناطقمسکونی، کشاورزی، گردشگری و تجاری بسیار پراهمیت است. مطالعه با شبیه سازی به وسیله نرم افزار Hec-Ras-v۶.۳صورت گرفت و منطقه ای به طول ۱۹ کیلومتر را از مخزن سد تا دریای خزر تحت پوشش قرار داده است. این شبیه سازیدر دو مرحله, مرحله اول شکست سد. شامل سناریوهای روگذری است که با استفاده از روابط تجربی فروهلیچ ۲۰۰۸محاسبه شده است. در مدل روگذری بیشینه سرعت جریان، بیش از ۹m/s بوده و ارتفاع آب پس از شکست به بیش از ۴۰متر رسید. بررسی ها پس از تهیه نقشه های سطوح خطر سیل نشان داد که در موج انتشار اولیه برای کل منطقه تحتمطالعه, دارای سطح خطر بالا بوده که برای وسایل نقلیه و همه مردم ناامن و همچنین همه ساختمان ها خطرناک است.این سطح خطر بالا در زمان کاهش ارتفاع آب نیز در اطراف رودخانه پلرود و بعضی از مناطق نیز وجود دارد. حدود ۲۳منطقه شامل مناطق شهری و روستایی مورد بررسی قرار گرفت و نتایج نشان داد خطرات سیلاب برای پایین دست سد درصورت شکست احتمالی فاجعه بار خواهد بود. بنابراین مدیریت مناسب برای غلبه براین خطر موردنیاز است.کلیدواژه ها
شکست سد، سیلاب، خطرات سیل، موج سیلابمقالات مرتبط جدید
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.