الگوهای همکاری و تعارض در روابط ایران و عربستان و تاثیر آن بر نظم منطقه ای خاورمیانه۲۰۲۳-۱۹۷۹
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: پژوهشنامه روابط جهانی، دوره: 1، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_JRGR-1-1_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 180
نویسندگان
دکتری علوم سیاسی دانشگاه تهران، تهران، ایران
استاد روابط بین الملل دانشگاه تهران، تهران، ایران
چکیده
چرایی و چگونگی حاکم شدن گونه خاصی از نظم در یک سیستم منطقهای و شناسایی متغیرهای موثر در این فرآیند از جمله پرسشهای مهم مطالعات امنیتی است. در بسیاری از متون کلاسیک روابط بین الملل، نظم و امنیت منطقهای ذیل روابط قدرت های بزرگ تعریف شدهاند. پژوهش حاضر اما سطح تحلیل منطقهای را در بررسی پرسمان امنیت منطقهای حائز اهمیت دانسته و بر این دیدگاه استوار است که نظم منطقهای در کنار تاثیرپذیری از نقش آفرینی قدرتهای بزرگ مبتنی بر کنش بازیگرانی در سطح منطقه است که اهداف امنیتی خود را بر اساس روندهایی از ثبات و همکاری یا ناامنی و تعارض تعریف میکنند. در این راستا هدف اصلی پژوهش تبیین الگوهای نظم منطقهای با تمرکز بر الگوهای تعارض و همکاری ایران و عربستان به عنوان دو بازیگر اصلی محیط امنیتی خاورمیانه است. پرسش اصلی این است که رقابتهای منطقه ای ایران و عربستان چه تاثیری بر الگوهای نظم منطقهای داشته و آینده آن متاثر از رقابت دو کشور چگونه است؟ فرضیهای که در پاسخ به این پرسش مطرح میشود پویشهای منطقه ای و مناسبات امنیتی متقابل ایران و عربستان را عاملی مهم در شکلگیری و تحول نظم منطقه ای دانسته و معتقد است مناسبات امنیتی دو کشور متغیری تعیین کننده در آینده نظم منطقهای است. روش انجام پژوهش تحلیل کیفی با بهرمندی از روش ردیابی فرآیند است. متغیر وابسته پژوهش نظم منطقه ای و متغیر مستقل الگوهای تعارض و همکاری ایران و عربستان در دورههای تاریخی مشخص است.کلیدواژه ها
نظم منطقه ای, الگوهای تعارض و همکاری, ایران, عربستان, خاورمیانهاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.