ارزیابی الگوریتم فراابتکاری برنامه ریزی بیان ژن (GEP) در شبیه سازی تبخیر و تعرق ماهانه ی مرجع (مطالعه ی موردی: تربت حیدریه)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس ملی کاربرد فناوری های نوین در علوم مهندسی
  • کد COI اختصاصی: ITCC06_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 90
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سپیده زراعتی نیشابوری

دانشجوی دکتری، گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران

معین توسن

دانشجوی دکتری منابع آب، گروه علوم و مهندسی آب، دانشگاه بیرجند- دانشآموخته کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی، گروه علوم و مهندسی آب، دانشگاه فردوسی مشهد

عباس تخاشعی سیوکی

استاد گروه علوم و مهندسی آب، دانشگاه بیرجند

چکیده

تبخیر و تعرق مرجع (ETo) یکی از مهمترین اجزای چرخه ی هیدرولوژیکی می باشد که در بسیاری از زمینه ها مانندمطالعات هیدرولوژیکی، کشاورزی و اقلیم شناسی نقش دارد. محدودیت دستر سی به داده های اقلیمی مورد نیاز مدل فائوپنمن-مانتیث به عنوان روش مرجع برای برآورد تبخیر و تعرق مرجع، بر اهمیت توسعه ی مدل های دقیق و کارآمد نوین باتکیه بر پارامترهای هواشناسی کمتر، توام با دقت قابل قبول، تاکید می کند. هدف مقاله حاضر؛ ارزیابی عملکرد مدلبرنامه ریزی بیان ژن (GEP) با استفاده از حداقل داده های اقلیمی است. داده های مورد استفاده از ایستگاه هواشناسیتربت حیدریه (۲۰ ساله از ۱۳۹۸ - ۱۳۷۸) اخذ شد و سپس برای مدل فوق الذکر، سه نوع سناریوی مختلف مبتنی برپارامترهای اقلیمی (سناریو ۱)، پارامترهای بهینه در اقلیم های خشک و نیمه خشک (سناریو ۲) و پارامترهای دمایی (سناریو۳) طراحی گردید. یافته های حا ص از صحت سنجی نشان داد که سناریوی اول مدل بیان ژن، با متوسط ضریب تبیین(۰.۹۵۶)، متوسط میانگین مربعات خطا (۰.۵۱۰) و متوسط خطای مطلق میانگین (۰.۴۶۴) در تمام ماه های سال دقتقابل ملاحظه ای در مقایسه با روش ترکیبی نسبتا پیچیده ی فائو-پنمن-مانتیث دارد.

کلیدواژه ها

اقلیم نیمه خشک، برآورد تبخیر-تعرق، پارامترهای هواشناسی، تربت حیدریه، هوش مصنوعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.