پیش بینی پهنه آبگرفتگی ناشی از تغییر اقلیم در محدوده جنگل های حرا

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و فنون دریایی، دوره: 22، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JMST-22-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 86
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم یعقوب زاده

گروه محیط زیست، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.

عبدالرسول سلمان ماهینی

گروه محیط زیست، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.

علیرضا میکاییلی

گروه محیط زیست، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.

افشین دانه کار

گروه محیط زیست، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران.

چکیده

اکوسیستم­ های مانگرو طی سال­های اخیر، علاوه بر تخریب انسانی به وسیله اثرات تغییر اقلیم جهانی نیز تهدید شده ­اند. یکی از مهم ­ترین اثرات ناشی از تغییر اقلیم بر جنگل­ های مانگرو، افزایش جهانی تراز سطح آب دریا و بالتبع آن آب گرفتگی بخشی از ناحیه ساحلی است. بالا آمدن سطح آب دریا موجب عقب ­نشینی جنگل­های مانگرو در بسیاری از مناطق می­ شود. با این وجود در برخی مناطق، سکونتگاه ­های انسانی، وجود سازه­ ها و تاسیسات ساحلی عاملی محدود­کننده محسوب می­ شوند. در این مطالعه با استفاده از دو سناریوی کمترین و بیشترین میانگین بالا آمدن سطح آب دریا در دوره زمانی ۲۰۴۶-۲۰۶۵ مطابق گزارش IPCC و نتایج مطالعات داخلی، پهنه آبگرفتگی ناشی از بالا آمدن سطح دریا در محدوده دو منطقه حفاظت شده حرا در شهرستان بندرخمیر و حرای تیاب در شهرستان میناب تعیین شد. نتایج نشان داد در صورت بالا آمدن سطح آب دریا، پهنه آبگرفتگی در محدوده منطقه حفاظت شده حرا در کمترین و بیشترین مقدار به ترتیب ۱۰۰۰ و ۲۰۰۰ هکتار و در منطقه حفاظت شده تیاب و میناب حدود ۳۵۰۰ و ۷۰۰۰ هکتار خواهد بود. نتایج بررسی پوشش و کاربری اراضی نیز نشان داد بیشتر اراضی پسکرانه مربوط به پوشش مرتعی فقیر و زمین ­های خالی است و با توجه به پیش­ بینی ­های منطقه­ ای و جهانی در بالا آمدن سطح دریا، در حال حاضر مانعی برای مهاجرت مانگروها به سمت خشکی وجود ندارد. با این وجود تغییرات کاربری اراضی در سال ­های آینده و طرح­ های آتی در منطقه باید مورد بررسی قرار گیرد تا تصمیمات مدیریتی مناسب ­تری در جهت حفظ این اکوسیستم ­های ارزشمند گرفته شود.

کلیدواژه ها

جنگل های مانگرو, بالا آمدن سطح آب دریا, منطقه حفاظت شده, هرمزگان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.