استاندارد سازی چشمه تورهای گوشگیر ماهی هوور معمولی (Thunnus tonggol, Bleeker, ۱۸۵۱) در آب های ساحلی دریای عمان به روش سچین

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و فنون دریایی، دوره: 22، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JMST-22-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 78
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی صدوق نیری

گروه شیلات، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، چابهار، ایران.

احسان کامرانی

گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران.

ایمان سوری نژاد

گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران.

چکیده

مطالعه حاضر با هدف بررسی انتخاب پذیری طولی تورهای گوشگیر شناور سطحی رایج صید ماهی هوور معمولی (Thunnus tonggol) و تعیین اندازه چشمه بهینه صید در آب­های سیستان و بلوچستان (صیدگاه های چابهار، کنارک و رمین) از مهرماه ۱۳۹۵ تا خردادماه ۱۳۹۶ صورت پذیرفت. تورهای گوشگیر مورد بررسی دارای اندازه چشمه های ۱۰۰، ۱۱۰، ۱۳۰ و ۱۶۵ میلی متر به صورت کشیده بودند. در طول ۴۵ مرحله دریاروی با قایق ­های فایبرگلاس و لنج چوبی تعداد ۴۷۷ عدد ماهی هوور صید شد که داده­ های فراوانی طولی، وزن کل و دور آبشش و دور بدن آن­ها ثبت شد. تعداد ۲۲۸ نمونه نیز کالبد شکافی شده و مراحل رسیدگی تخمدان آن­ها جهت برآورد طول بلوغ جنسی (Lm۵۰) تعیین گردید. حداقل، حداکثر و میانگین (±انحراف معیار) طول چنگالی نمونه­ ها به ترتیب ۳۲، ۹۰ و ۱۳.۳۵±۵۵.۱سانتی متر به دست آمد. روابط طول چنگالی- دور آبشش و طول چنگالی- حداکثر دور بدن به ترتیب /۰.۴۹۵۵FL+ ۰.۵۳۷۹= Gop   و ۰.۵۸۷۹FL+۰.۵۰۹۵  = Gmax محاسبه شد. طول بلوغ جنسی ماهی هوور ۵۳.۷ سانتی متر به دست آمد. با استفاده از روش سچین، انتخاب ­پذیری طولی تورهای گوشگیر با اندازه چشمه های ۱۰۰، ۱۱۰، ۱۳۰ و ۱۶۵ میلی­ متر به ترتیب ۳۵، ۳۸، ۴۶ و ۵۷ سانتی متر تعیین شد. با استفاده از ضرایب انتخاب پذیری و طول بلوغ جنسی ماهی هوور، چشمه استاندارد برای صید این گونه ۱۷۰ میلی متر تعیین گردید. به دلیل عدم صید ماهیان نابالغ توسط چشمه ی ۱۶۵ میلی متر، این چشمه می تواند مناسب باشد و این امر تاییدی بر محاسبه ی اندازه ی چشمه ی استاندارد این تور به روش سچین می باشد.

کلیدواژه ها

اندازه چشمه, تور گوشگیر شناور سطحی, ماهی هوور معمولی, روش انتخاب پذیری سچین, دریای عمان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.