تحلیلی بر روند تحولات جمعیت شهری استان اصفهان در سه دهه ی ۱۳۶۵ تا ۱۳۸۵

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه نگرش های نو در جغرافیای انسانی، دوره: 4، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_GEOIAU-4-3_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 110
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید رامین غفاری

استادیار گروه جغرافیا دانشگاه پیام نور

حمید بحیرایی

مدرس دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار

کبرا گرجی

دانشجوی کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه پیام نور اصفهان

چکیده

چکیده       شهرها و روند شهرنشینی در ایران در دهه­های اخیر تحولات عظیمی راپشت سر گذاسته است. به گونه ای که طی سه دهه ­ی اخیر تعداد و جمعیت شهر­ها وتوسعه­ی فضایی آنها ابعاد بی سابقه­ای یافته. استان اصفهان نیز به عنوان یکی از بزرگترین استان­های کشور از این تحولات دور نمانده است، استان مذکور به دلیل موقعیت ویژه­ی جغرافیایی در فلات مرکزی، استقرار در پهنه ای پایکوهی و گسترش در امتداد زاینده­رود از دیرباز از جاذبه های طبیعی به منظور استقرار اولیه­ی جمعیت برخوردار بوده است. پژوهش حاضر در پی­بررسی روند تحولات جمعیتی استان اصفهان طی سه دهه ی۱۳۶۵، ۱۳۷۵و۱۳۸۵ است. روش تحقیق اسنادی، تحلیلی و توصفی است که از نرم افزارهایEXCEL ، SPSS، GIS به منظور ارائه نتایج و دستیابی به اهداف تحقیق استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می­دهد که روندتحولات جمعیت شهری در اصفهان به تنهایی ناشی از افزایش طبیعی آن نیست بلکه عوامل اقتصادی، سیاسی واجتماعی بر رشد شتابان جمعیت و تحولات آن در طی سه دهه­ی مذبور تاثیرگذار بوده است. پراکنش مکانی نا­متعادل و نامتناسب خدمات، تاسیسات و صنایع نه تنها باعث نوسانات شدید جمعیتی در سطح استان گردیده است بلکه ناهماهنگی و نابرابری های ناحیه­ای راسبب شده است. چالشی جدی که باید با دیدی اصولی و نظام وار در راستای ساماندهی و مدیریت خردمندانه­ی آن گام برداشت.

کلیدواژه ها

واژگان کلیدی: جمعیت, تحولات جمعیت, شهرنشینی, مهاجرت, استان اصفهان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.