تحلیلی بر میزان به کارگیری فناوری های کشاوری پایدار در بهره وری تولید برنج(نمونه موردی: شهرستان دورود)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه نگرش های نو در جغرافیای انسانی، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_GEOIAU-6-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 77
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید حسن مطیعی لنگرودی

استاد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه تهران

فرشاد سوری

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه تهران

چکیده

چکیده در چهار دهه گذشته، تحولات چشمگیری در تولید محصولات کشاورزی ایجاد شده است که علیرغم افزایش میزان بهره­وری، فشار بی­رویه­ای را بر منابع تولیدی کشاورزی وارد نموده است. مهم­ترین دلیل آن، به کارگیری فناوری­های نامناسب و استفاده نادرست از فناوری­های مدرن است. برای مقابله با آثار این پدیده، کشاورزی پایدار بصورت دستیابی به حداکثر ظرفیت باروری و تولیدی مستمر با حفاظت از منابع پایه به ویژه آب و خاک در کشاورزی تعریف شده است. هدف این نوشتار تحلیلی بر میزان استفاده از فناوریهای کشاورزی پایدار در بهره­وری تولید برنج در شهرستان دورود می­باشد. در این راستا مساله پیش­رو این است که کشاورزان در تولید برنج از چه فناوری­هایی استفاده می­کنند و تا چه اندازه اصول پایداری را مورد توجه قرار می­دهند؟ پژوهش دارای دو نوع متغیر است. متغیر وابسته به کارگیری از فناوریهای کشاورزی و متغیر مستقل عوامل سن، تجربه، آگاهی، شرکت در کلاسهای ترویجی و.. می­باشد که برای سهولت کار در شش دسته عوامل تقسیم­بندی شده­اند. شیوه گردآوری اطلاعات در این پژوهش پیمایش میدانی است و از نظر روش تحقیق به شیوه تحلیلی- همبستگی می­باشد. حجم نمونه نیز از بین ۳۰ روستای مورد مطالعه با استفاده از فرمول۱۷۰ نفر تعیین شد که جهت تحلیل نتایج پرسشنامه­ها از نرم افزار spss و آزمونهای همبستگی و رگرسیون استفاده گردیده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که، برخی از متغیرها از قبیل دسترسی، ترویج، تعداد قطعات اراضی، درآمد و هزینه دارای رابطه مثیت و معنادار و برخی دیگر از متغیرها ازجمله سن، سواد، نظام بهره­برداری و آگاهی دارای رابطه منفی و غیر معناداری با فناوریهای کشاورزی پایدار می­باشند. بطور کلی از نتایج تحقیق چنین استنباط می­شود که به کارگیری فناوری­ها در منطقه مورد مطالعه: اولا با فناوریهای کشاورزی پایدار همخوانی چندانی نداشته و ثانیا به­کارگیری فناوری­ها بیشتر برای کسب سود بوده و به پایداری کشاورزی کمتر توجه شده است.

کلیدواژه ها

واژگان کلیدی: کشاورزی پایدار, بهره وری, تولید برنج, شهرستان دورود

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.