تحول سن ازدواج زنان در ایران و عوامل جعیتی موثر بر آن

  • سال انتشار: 1383
  • محل انتشار: فصلنامه زن در توسعه و سیاست، دوره: 2، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JWDP-2-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 301
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهلا کاظمی پور

چکیده

ازدواج واقعه ای اجتماعی ، زیستی و فرهنگی است که به دلیل نقش بنیادین آن در تشکیل خانواده از اهمیت بسزایی برخوردار است. بطوریکه پایندگی گروه و زندگانی کمی و کیفی نسلهای متوالی به ازدواج بستگی دارد. ازدواج یکی از نهادهای اجتماعی است که برای انجام وظایف خانواده بوجود آمده است، یعنی تولید نسل، پرورش کودکان، انتقال فرهنگ و وسیله ای برای ایجاد نظم در روابط افراد. هر جامعه ای رد مورد شکل و ابعاد پیوند جنسی قوانینی دارد و سن شروع پیوند جنسی نیز تابع این قوانین است که معمولا در کشورهای مختلف بین ۱۳ تا ۲۷ سال متغیر است. سن قانونی ازدواج در ایران ۱۳ سال برای دختران و ۱۵ سال برای پسران است. آمار و ارقام بیانگر این است که ازدواج زنان و مردان در ایران در گستره سنی ۳۵-۱۲ برای زنان و ۴۰-۱۵ سال برای مردان در نوسان است. از سال ۱۳۴۵ به بعد بتدریج متوسط سن ازدواجزنان در ایران افزایش یافت و از سال ۴/۱۸ سال به ۲/۳۲ سال در سال ۱۳۸۱ رسید. الگوی سنی ازدواج در ایران بر اساس باور مردم به این گونه است که شوهر باید از زن بزرگتر باشد و میزان تفاوت سن از ۵ تا ۱۰ سال را لازم می دانند. آمارهای موجود نشان می دهد که بین سن ازدواج زوجین در سال ۱۳۴۵ ، ۶/۶ سال و در سال ۱۳۸۱ ، ۷/۲ سال اختلاف وجود داشته است. افزایش سن زنان در ازدواج و عدم تغییر در سن ازدواج زنان فاصله اختلاف سنی زوجین با کاهش بیشتر همراه است. بین سن ازدواج ، سواد، تحصیلات ، قومیت، محل سکونت در شهر و روستا و بطور کلی پایگاه اقتصادی اجتماعی افراد ارتباط وجود دارد. همچنین ساختمان سنی جمعیت ( عدم تناسب بین زنان و مردان ازدواج نکرده ) از عوامل تاثیرگذار بر تغییرات سن ازدواج در ایران است.

کلیدواژه ها

اختلاف سن زوجین, پایگاه اقتصادی اجتماعی, تجرد قطعی, زودرسی ازدواج, سن ازدواج, عمومیت ازدواج, قومیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.