بررسی مقاومت آنتی بیوتیکی هلیکوباکتر پیلوری جدا شده از بیماران مراجعه کننده به مجتمع پزشکی طوبی ساری ۱۳۸۷

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 19، شماره: 70
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-19-70_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 102
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امین طالبی بزمین آبادی

اشرف محبتی مبارز

ابوالقاسم عجمی

علیرضا رفیعی

ترنگ تقوایی

چکیده

سابقه و هدف: هلیکوباکترپیلوری که تقریبا نیمی از جمعیت دنیا را آلوده می کند، یک ریسک فاکتور مهم در گاستریت مزمن، زخم معده و سرطان معده است. امروزه ریشه کنی هلیکوباکتر پیلوری بعنوان موثرترین روش برای بهبود زخم های معده توصیه می شود. یکی از مهمترین دلایل شکست درمان هلیکوباکترپیلوری، مقاومت آن به آنتی بیوتیک ها است. هدف این مطالعه تعیین الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی در سویه های هلیکوباکترپیلوری نسبت به ۶ آنتی بیوتیک رایج در شمال کشور است.مواد و روش ها: از ۱۲۵ بیمار مراجعه کننده به مرکز پزشکی طوبی با شکایت دیسپپتیک نمونه بیوپسی تهیه شد. بیوپسی ها درمحیط ترانسپورت تایوگلیکولات براث به آزمایشگاه منتقل شدند. ابتدا در محیط کلمبیا آگار غنی شده با ۷ درصد سرم جنینی گاو و ۷ درصد خون گوسفندی کشت داده شد. تست های اوره آز، کاتالاز و اکسیداز برای تعیین هویت هلیکوباکترپیلوری استفاده شدند. سوسپانسیون باکتریایی، معادل استاندارد ۳ مک فارلند روی پلیت ها ریخته شده، دیسک های آنتی بیوتیکی روی آن قرار داده شده و هاله های مهار رشد باکتریایی بعد ۳ روز انکوباسیون در شرایط بیهوازی قرائت شدند.یافته ها: هلیکوباکترپیلوری از ۱۱۶ نمونه (۹۲.۸ درصد) از کل ۱۲۵ نمونه بیوپسی جداسازی شد. مقاومت به مترونیدازول، آموکسی سیلین، کلاریترومایسین، تتراسایکلین، فورازولیدون و سیپروفلوکساسین به ترتیب (۸۳) ۷۱ درصد، (۴۰) ۳۵ درصد، (۲۹) ۲۵ درصد، (۱۱) ۹ درصد، (۲۸) ۲۴ درصد و (۲۹) ۲۵ درصد تعیین شد. مقاومت چندتایی (مترونیدازول - آموکسی سیلین - کلاریترومایسین) در ۶ نمونه (۵ درصد) مشاهده شد.استنتاج: مقایسه اطلاعات ما با نتایج گذشته نشان داد که شیوع مقاومت هلیکوباکترپیلوری به کلاریترومایسین، فورازولیدون و مترونیدازول در ایران بشدت رو به افزایش است. میزان مقاومت به آموکسی سیلین در مطالعه حاضر در قیاس با سایر کشورها بسیار بالاتر است. مطالعه حاضر نشان داد که بمنظور تعیین رژیم دارویی مناسب علیه هلیکوباکترپیلوری ما همواره نیازمند مطالعات تعیین حساسیت آنتی بیوتیکی هستیم.

کلیدواژه ها

Helicobacter pylori, antibiotic resistance, disk diffusion, هلیکوباکترپیلوری، مقاومت آنتی بیوتیکی، دیسک دیفیوژن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.