تاثیر خشکسالی در امنیت مرزی منطقه سیستان طی سالهای 1998 الی2010

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: همایش ملی شهرهای مرزی و امنیت؛ چالشها و رهیافتها
  • کد COI اختصاصی: NCBCS01_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1413
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود احمدی

استادیار دانشگاه شهید بهشتی

یوسف قویدل رحیمی

استادیار دانشگاه تربیت مدرس

خه بات درفشی

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیای طبیعی دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

نوسانات آب و هوایی طی سالهای اخیر در منطقه سیستان توأم با توقف ورودی آب رودخانه هیرمند و خشکی دریاچه 450000 هکتاری هامون اتفاقات اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و زیست محیطی حادی را در این منطقه ایجاد نموده است. درپی آن دشواریهای زیادی را نیز برای ساکنین این مناطق فراهم کرده است و این موضوع منجر به بروز پدیده مهاجرت و تغییر در اشتغال از کشاورزی، دامداری و ... به فعالیتهای کاذب منتقل شده که از تبعات آن میتوان عدم امنیت مرزی برای ساکنین را در تمام ابعاد نام برد. هدف از این پژوهش بررسی خشکسالی ده سال اخیر منطقه هامون و روند دبی رودخانه هیرمند از کشور افغانستان و سایر رودخانههای فصلی منطقه و ارتباط آن با مهاجرت و افزایش فرآیند قاچاق و آسیبپذیری امنیت مرزی میباشد. روش پژوهش بر مبنای تعیین محدوده آبی دریاچه هامون از طریق تصاویر ماهوارهای طی سه سال 1988 2005 و 2010 و پردازش این تصاویر در محیطERDAS Imagine صورت گرفت. پس از این فرآیند و با استفاده از آمار و تجزیه و تحلیل دبی رودخانه هیرمند و اطلاعات کتابخانهای و همچنین دادههای اقلیمی و هیدرولوژی روند خشکسالی- ها مورد ارزیابی و پایش قرار گرفت نتایج نشان داد با توجه به تبخیر قریب 5000 میلیمتر سالیانه و کاهش شدید بارش با متوسط قریب 60 میلیمتر و بروز پدیده خشکسالی در کشور افغانستان و خشکی مفرط رود هیرمند، تغییرات عمدهای در اشتغال ساکنین منطقه به وجود آمده است که خود موجب تحمیل هزینههای مستقیم و غیر مستقیم در ابعاد سیاسی و امنیتی مرزی به استان شده است.

کلیدواژه ها

خشکسالی، امنیت مرزی، سیستان، تصاویر ماهواره ای

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.