کنوانسیونهای بین‌المللی و جایگاه ضعیف انرژی در آنها

  • سال انتشار: 1380
  • محل انتشار: سومین همایش ملی انرژی
  • کد COI اختصاصی: NEC03_053
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2355
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

تقی شامخی

دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

نسترن رحیمی

گروه محیط زیست، دفتر برنامه‎ر‎یزی معاونت امور انرژی وزارت نیرو

چکیده

پیشرفت کنونی جوامع و تمدن بشری مرهون منابع انرژی است که توزیع، پراکنش و میزان منابع مذکور در نقاط مختلف دنیا بسیار متفاوت می‌باشد. بررسی تراز انرژی جهان در سال 1997 بیانگر آن است که کل مـصرف نهایی انـرژی فـرآورده‌های نفتی، گازطبیعی و زغال‌سنگ در جهان به ترتیب 5/2805، 10/44 و 50/635 میلیون تـن مـعادل نفت‎خام می‌باشد کـه در مقـابل استفاده از منابع انرژی زمین‌گرمایی و خورشیدی (6/20 میلیون تن معادل نفت‎خام) و سایر منابع تجدیدپذیر و ضایعات قابل سوزاندن (68/986 میلیون تن معادل نفت‎خام) از سهم بیشتری برخوردار هستند. در مقایسه میان میزان مصرف انرژی در کشورهای شمال و جنوب بنا به دلایل متفاوت، مشاهده می‌شود که این مصرف در جنوب بسیار کمتر از شمال است و این امر بیانگر وجود نابسامانی در مصرف می‌باشد. مصرف زیاد انرژی در کشورهای جهان عامل ایجاد مجموعه‌ای از تخریبها و آلودگیهای زیست محیطی بوده است. همچنین توجه اندک به منابع انرژی تجدیدپذیر و پاک از قبیل انرژی خورشیدی، برق آبی، زمین‌گرمایی و ... بیانگر کاستی‎های فراوانی است. از سال 1921 تا 1994 در مجموع 172 کنوانسیون، پروتکل، موافقت‌نامه و معاهده بین‌المللی و منطقه‌ای زیست محیطی در جهان عنوان شده است که در اکثر این کنوانسیونها و ... به معلولها پرداخته شده و به علت اصلی بیشتر تخریبها که همان مصرف بی‌رویه انرژی می‌باشد توجهی نشده و تنها 1 موافقت‌نامه به صراحت به بحث بر روی انرژی و مدیریت آن پرداخته است. در دستور کار 21 نیز تنها در 2 فصل به طور مشخص به بحث انرژی اشاره شده است. حتی در کنوانسیون تغییر آب و هوا و پروتکل کیوتو نیز به صراحت به مباحث انرژی و راهکارهای جهانی برای استفاده از منابع انرژی اشاره نگردیده و در آن جلوگیری و کاستن از نشر گازهای گلخانه‌ای محور اصلی بحث می‌باشد. روند تخریب محیط زیست جهانی، رو به زوال رفتن منابع انرژی تجدیدناپذیر، تمرکز بیشتر منابع انرژی در کشورهای جنوب نسبت به شمال و ... ضرورت طرح مباحث انرژی را در قالب کنوانسیونهای بین‌المللی دو چندان می‌نماید. در این مقاله ضمن بررسی موارد فوق، تحلیلی بر جایگاه انرژی در کنوانسیونها و ... بین‌المللی نیز صورت می‌پذیرد.

کلیدواژه ها

انرژی، کنوانسیون، پروتکل، موافقت‌نامه، معاهده، محیط زیست، ‌آلودگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.