بررسی و تحلیل نوع ومدت زمان جابجایی ها در مسیر رودخانه های مئاندری و نقش جابجایی ها در فرسایش کناری در نواحی نیمه خشک مورد: رودخانه قره آغاج دکتر مریم بیاتی خطیبی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و توسعه، دوره: 10، شماره: 27
  • کد COI اختصاصی: JR_GDIJ-10-27_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 103
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

چکیده

مئاندرها ازچشم­اندازهای پویا و ازاشکال مهم تاثیرگذار در ویژگی­های دشت­های سیلابی محسوب می­شوند که به دلایل مختلف تشکیل وتحت شرایطی به صورت­های متنوع جابجا می­گردند. با هر جابجایی، تغییراتی در پهنای دشت­های سیلابی و میزان رسوبات وارده به رودخانه­ها صورت می­گیرد. مئاندرهای تشکیل شده در دشت­های سیلابی قره­آغاج (واقع در دامنه­های شرقی سهند با مختصات جغرافیایی ،از '۰۰ °۳۷ تا '۲۰ °۳۷ عرض شمالی و از'۴۵° ۴۶ تا ' ۱۵° ۴۷  طول شرقی ) از نوع بی­نظم بوده و بسیارپویا هستند. در این پژوهش از تصاویر ماهواره­ای و نقشه­های توپوگرافی برای ترسیم مسیرهای جابجایی پیچان­ها استفاده شده و محل جابجایی­ها با مشاهدات میدانی درسطح زمین تثبیت شده است.      نتایج حاصل از بررسی این پدیده­ها که درمحدوده­ی مورد مطالعه با استفاده ازاندازه­گیری­های مسیرهای جابجایی قدیمی و نسبت­های R/W صورت گرفته و همچنین زمان لازم برای جابجایی با استفاده از شاخص ویژه (TΔ) محاسبه شده است، نشان می­دهد که میزان جابجایی­ها در طول بخش­های مختلف مسیر بسیار متفاوت است (با تفاوت زمانی ۱۳ سال). همچنین نتایج این بررسی­ها حاکی از این است که زمان لازم برای جابجایی­ها در بخش­هایی از مسیرکوتاه و در بخش­های دیگر زیاد است. بررسی­ها نشان می­دهد که در محدوده­ی مورد مطالعه، خطر فرسایش کناری در بخش­هایی که میزان جابجایی­ها زیاد بوده، بسیار بالا است.

کلیدواژه ها

مئاندر, جابجایی مسیر, زمان جابجایی, فرسایش کناری, نواحی نیمه خشک, رودخانه قره آغاج

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.