بررسی منتقدانه نظریه تلقی

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های فقهی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JORR-1-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 74
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد رسول آهنگران

چکیده

نظریه تلقی بیان می کند که کتابهای فقهی قدما نظیر: الهدایه بالخیر، المقنع، النهایه، مقنعه و مانند آن اگر چه ظاهر آن این است که فتاوای مولفین این کتابها درآن منعکس است ولی در واقع متون روایات است که با حذف اسناد، به عنوان فتوا ذکر گردید. ایشان در بیان نظرات و فتاوی خود ملتزم بودند تا متن و عبارات روایات را آورده و حتی در تمام کلمات از احادیث وارده از ائمه اطهار تبعیت نمایند. ریشه های این نظریه در نوشتجات شهید دوم (ره) یافت می شود اما از معاصرین کسی که بیشتر از همه بر آن پا می فشرد مرحوم آیه الله بروجردی (ره) بوده است. این مقاله سعی نمود اولا ثابت کند که التزام فوق در کتابهای فقهی قدما ثابت نیست و ثانیا اگر هم این طور باشد، با حجت بودن یک روایت در نزد قدما، نمی توان لزوم حجت بودن آن در نزد دیگران را نتیجه گرفت. بنابراین نظریه فوق هم از جهت صغری و هم از جهت کبری مورد اشکالات جدی و غیرقابل دفاع است.

کلیدواژه ها

اصول متلقاه, تلقی, حجت, کاشفیت, مسائل تفریعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.