ارتباط برخی شاخص‎های آنتروپومتریک با ثبات وضعیتی و دامنه حرکتی مفاصل مچ پا و ران در سالمندان

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 27، شماره: 147
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-27-147_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 68
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رامین بیرانوند

دانشجوی دکتری، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

منصور صاحب الزمانی

استاد، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

عبدالحمید دانشجو

استادیار، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

چکیده

سابقه و هدف: مطالعهات پیشین، نتایج ضدونقیضی را درباره ارتباط بین شاخص‎های آنتروپومتری و ثبات وضعیتی افراد گزارش کرده‎اند. ازطرفی، نقش تفاوت های آنتروپومتری در تغییرات مربوط به مکانیسم‎های بازیابی تعادل نیز تاکنون ارزیابی نشده است. بدین ترتیب، هدف از مطالعه حاضر بررسی ارتباط بین شاخص‎های آنتروپومتری و ثبات وضعیتی سالمندان و همچنین بررسی ارتباط بین شاخص‎های آنتروپومتری و دامنه حرکتی مفاصل مورد استفاده برای بازیابی تعادل می باشد. مواد و روش ها: پژوهش حاضر از نوع مقطعی بود که جامعه مورد مطالعه آن را، سالمندان بالای ۶۰ سال شهر کرمان تشکیل دادند. ۳۰ آزمودنی به صورت تصادفی از بین سالمندان انتخاب شدند و قد و وزن آن ها اندازه گیری گشت. درادامه، برای ارزیابی دامنه حرکتی مفاصل مچ پا و ران از سیستم Motion Analysis و برای ارزیابی ثبات وضعیتی از دستگاه تعادلی Biodex استفاده شد. درنهایت، آزمون همبستگی پیرسون نیز برای تعیین ارتباط بین متغیرهای تحقیق مورد استفاده قرار گرفت. یافته ها: با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش، بین شاخص های آنتروپومتری سالمندان و ثبات وضعیتی آن ها، ارتباط معنی‎داری وجود داشت. همچنین، نتایج نشان دادند که با وجود ارتباطی که بین شاخص های آنتروپومتری و دامنه حرکتی مفاصل مچ پا و ران آزمودنی ها وجود دارد، این ارتباط از نظر آماری معنی‎دار نیست. استنتاج: با توجه به اینکه در تحقیق حاضر، افزایش مقادیر شاخص های آنتروپومتری موجب کاهش ثبات وضعیتی و همچنین تغییراتی در دامنه حرکتی مفاصل مچ پا و ران شده است و از آنجا که هرکدام از این تغییرات می‎توانند سبب افزایش خطر زمین خوردن آزمودنی ها شوند، به‎نظر می‎رسد شاخص های بدنی مورد بررسی در این تحقیق می‎توانند به عنوان معیاری برای پیش‎بینی زمین خوردن سالمندان مورد توجه قرار بگیرند

کلیدواژه ها

ageing, anthropometry, joint range of motion, postural balance, آنتروپومتری, تعادل وضعیتی, دامنه حرکتی مفصل, سالمندی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.