بررسی پاسخ های فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی و میزان بیان ژن Ptcorp نارنگی ژاپنی و گریپ فروت رابی استار بر پایه نارنج به تنش سرما

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های میوه کاری، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_RIP-8-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 37
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی صالحی ساردویی

دانشجوی دکترای علوم باغبانی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.

مهدی شریفانی

دانشیار علوم باغبانی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.

مصطفی خوشحال سرمست

استادیار علوم باغبانی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.

محمود قاسم نژاد

استاد گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، گیلان، ایران

چکیده

تنش دمای پایین، یکی از عوامل محیطی مهم محدودکننده در توسعه کشت و تولید مرکبات است. در این پژوهش تاثیر تنش دمای پایین بر شاخص های بیوشیمیایی و فیزیولوژیک ژنوتیپ­ های نارنگی ژاپنی و گریپ فروت رابی استار روی پایه نارنج (نهال دو ساله) بررسی گردید. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با اعمال تیمار دماهای پایین (۴، ۴- و ۸-درجه سانتی­­­ گراد) بر دو رقم نارنگی ژاپنی و گریپ­ فروت رابی استار اجرا شد. مقایسه میانگین تیمارها نشان داد که بالاترین بیان نسبی ژن Ptcorp در دمای ۴- درحه سلسیوس و  بیشترین مقدار نشت یونی برگ و کمترین میزان رنگدانه­ کلروفیل a، کارتنوئید و کلروفیل کل در دمای ۸- درجه سانتی­گراد در گریپ­ فروت به دست آمد. محتوای رطوبت نسبی برگ با کاهش دما تا ۸- درجه سانتی­ گراد کاهش یافت. بیشترین مقدار پراکسیداسیون لیپید (۱/۵۵ میکروگرم در گرم وزن تر برگ مالون دآلدئید) و فلاونوئید کل (۳۰/۴۲ میلی گرم کوئرستین در گرم بافت تازه برگ) نیز در دمای ۴- درجه سانتی گراد در گریپ فروت بدست آمد. بیشترین میزان فعالیت آنزیم­ های کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و سوپر اکسید دیسموتاز به ترتیب با میانگین ۳۶/۳۶ میکرومولار بر گرم وزن تازه در دقیقه، ۵۹/۳ واحد آنزیمی در میلی ­گرم وزن تازه و ۱۶۱/۳ میکرومول بر گرم وزن تازه، در نارنگی، گریپ­ فروت و نارنگی در دمای ۸- درجه سانتی­ گراد حاصل شد. گیاهچه نارنگی ژاپنی بر روی پایه نارنج تا دمای ۸- درجه سانتی­ گراد در طی مرحله سازگاری (به دمای پایین) آثار تخریبی نداشت، به طوری که نهال ها پس از اتمام مرحله تیمار و بازگشت از تنش یخبندان به رشد عادی خود برگشتند، لیکن در گریپ ­فروت رابی استار در دمای ۸- درجه سانتی­گراد اغلب برگ ها علایم تخریبی چون جمع شدن برگ را نشان دادند.

کلیدواژه ها

ارقام مرکبات, بیان ژن, تحمل پذیری, پایداری غشا, فعالیت آنزیم های آنتی آکسیدانی, ریل تایم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.