مقایسه اثربخشی رویکردهای تلفیقی، زوج درمانی متمرکز بر هیجان با زوج درمانی رفتاری یکپارچه نگر در بهبود علائم تنظیم هیجانی زوج های دارای تعارض زناشویی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 29، شماره: 173
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-29-173_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 57
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فیض اله پورسردار

Department of Psychology, Islamic Azad University, Bourjard Branch, Bourjard, Iran

مسعود صادقی

Department of Psychology, Lorestan University, Khoramabad, Iran

کوروش گودرزی

Department of Psychology, Islamic Azad University, Bourjard Branch, Bourjard, Iran

مهدی روزبهانی

Department of Corrective Exercises, Islamic Azad University, Bourjard Branch, Bourjard, Iran

چکیده

سابقه و هدف: مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثربخشی رویکردهای تلفیقی، زوج­درمانی متمرکز بر هیجان و زوج­درمانی رفتاری یکپارچه­نگر بر بهبود علائم تنطیم هیجانی زوج­های متعارض به انجام رسید. مواد و روش ها: جامعه آماری مورد مطالعه شامل تمامی زوج­های مراجعه کننده به کلینیک روان­شناختی مهرآوران شهر اهواز بود. نمونه مطالعه با استفاده از روش نمونه­گیری هدفمند انتخاب شدند که شامل ۶ زوج از افراد مراجعه کننده به این کلینیک بودند. در این مطالعه از طرح تجربی تک­موردی استفاده شد. پروتکل های درمانی در دو تا چهار مرحله خط پایه، مداخله ۱۶ جلسه­ای و پیگیری سه ماهه اجرا شد و آزمودنی­ها به مقیاس تنظیم هیجانی (DERS) پاسخ دادند. داده ها به روش ترسیم دیداری، شاخص تغییر پایا و درصد بهبودی تحلیل شدند. یافته ها: یافته های مطالعه در بین ۶ زوج با محدوده سنی ۲۵ الی ۴۰ سال با سطح تحصیلات دیپلم تا کارشناسی ارشد نشان داد که میزان بهبودی زوج های متعارض در متغیر تنظیم هیجانی در گروه متمرکز بر هیجان در مرحله پس از درمان و پیگیری ۰۷/۳۱ و ۲۷/۳۱ درصد و در گروه رفتاری یکپارچه نگر در مرحله پس از درمان و پیگیری ۳۹/۲۴ و ۱۸/۲۴ درصد بود. هم چنین مقادیر شاخص تغییر پایا درگروه متمرکز بر هیجان در مرحله پس از درمان و پیگیری در زوج اول و دوم در سطح آماری(۰۵/۰> P) معنی دار هستند. استنتاج: با توجه به یافته های حاصل از این مطالعه به نظر می رسد زوج درمانی متمرکز بر هیجان از نظر اندازه تغییر، کلیت و ثبات، کارایی بیش تری نسبت به زوج درمانی رفتاری یکپارچه نگر دارد.

کلیدواژه ها

conflict, emotional regulation, emotionally focused, integrative behavioral, تعارض, تنظیم هیجان, متمرکز بر هیجان, رفتاری یکپارچه نگر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.