راه کارهای پیشنهادی به منظور مدیریت پایدار و حفاظت موثر از آبخوان های مشترک مرزی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دو فصلنامه آب و توسعه پایدار، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_WSD-10-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 54
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد نخعی

استاد، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

علی احمدی

دانشجوی دوره دکتری هیدروژئولوژی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

علاهن شیخ زاده

دانشجوی دوره دکتری هیدروژئولوژی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

چکیده

آب زیرزمینی یک منبع حیاتی تامین کننده نیازهای آبی برای مصارف گوناگون می باشد. در سال های اخیر افزایش رشد جمعیت و تقاضا برای آب و تغییر اقلیم، منجر به برداشت بیش از حد آب زیرزمینی و کاهش کمی و کیفی این منبع ارزشمند در سطح جهانی شده است. با درک روزافزون وابستگی متقابل آب و توسعه، توجه به مدیریت پایدار آب زیرزمینی در آبخوان های مشترک مرزی برای مقابله با تهدیدهایی هم چون کمبود آب، غذا، انرژی، از بین رفتن اکوسیستم ها و تنوع زیستی و از همه مهم تر کاهش امنیت انسانی، امری الزامی است. بنابراین برای دستیابی به افزایش سطح همکاری بهمنظور استفاده عادلانه و پایدار از آبخوان های مشترک مرزی کشور و هم چنین جلوگیری از هر گونه اختلاف و مناقشات در آینده، از تجارب موفق همکاری های بین المللی میان آبخوان های مشترک مرزی هم چون توافق نامه آبخوان ژنو (میان فرانسه و سوئیس)، استفاده نموده و پیشنهاداتی در این زمینه ارائه شده است. راهکار پیشنهادی شامل انعقاد توافق نامه اولیه برای همکاری بیشتر در زمینه شناسایی پارامترهای فنی، فرهنگی-اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و حقوقی با مشارکت و فعالیت تمام سازمان های دولتی، غیردولتی، کارشناسان فنی و متخصص، جوامع دانشگاهی و مدنی در یک مجموعه مشترک، تامین منابع مالی برای دستیابی به مطالعه جامع وضعیت آبخوان مشترک، اشتراک گذاری اطلاعات قابل اعتماد در یک پایگاه مشترک، ایجاد یک سازمان مورد توافق کشورهای ذی نفع و تعریف قوانین و تعهدات لازم، تشکیل کمیته مشورتی به منظور کاهش اختلافات و نظارت بر اجرای تعهدات و در آخر ارائه یک چارچوب جامع در قالب یک توافق نامه مشترک میان کشورهای ذی نفع با یک آبخوان مشترک می باشد.

کلیدواژه ها

آبخوان مشترک مرزی, توسعه پایدار, مدیریت آب زیرزمینی, راهکار مدیریتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.